Nemusíte být barmanem, abyste věděli, jak namíchat jeden z nejoblíbenějších letních drinků – Aperol Spritz. Perfektní drink jednoduše připravíte od oka v poměru tři, dva, jedna.
Historie Aperolu Spritz sahá do minulého století, kdy si tento nápoj získal popularitu v 50. letech ve slunné Itálii. Mladé lidi lákal svou nápadnou oranžovou barvou a lehkou hořkosladkou chutí.
Aby byl drink dokonalý, je potřeba dodržet velmi jednoduchou recepturu: smíchejte tři díly šumivého vína, nejlépe Prosecco, dva díly Aperolu a jeden díl perlivé vody. Následně nalijte na několik kostek ledu a podle sebe ozdobte plátkem pomeranče. A to je veškerá moudrost přípravy, nic víc!
Jak vznikl Aperol Spritz?
Přestože tento drink existuje již desítky let, jeho obliba díky skvělému marketingu v posledních letech výrazně vzrostla, hlavně mezi ženami.
Světovou slávu ale začal zažívat až po roce 2003, kdy Aperol koupila nadnárodní společnost Campari Group se sídlem v italském Miláně, a začala ho propagovat po celém světě.
Aperol byl uveden na trh již v roce 1919. Vyrobili ho bratři Luigi a Silvio Barbieri v Bassano del Grappa jako aperitiv z hořkého pomeranče, rebarbory, chininu a různých aromatických bylin. Receptura je dodnes považována za tajemství.
Za zrozením Aperolu Spritz údajně stojí vojáci habsburské monarchie, kteří během tažení do severní Itálie neměli dostatek piva a tamní víno pro ně bylo příliš silné. Proto začali víno ředit vodou nasycenou bublinkami.
Místo aperitivu byl Aperol častěji prezentován jako perfektní doplněk ke koktejlu, který lze pít kdykoli a kdekoli. Jeho nízký obsah alkoholu, pouze 11 procent, přispívá k jeho popularitě. Během letních měsíců je extrémně populární, a to zejména na plážích a letních terasách.
Autor: Eva Klein