REKLAMA

Eggnog: Udělejte si výborný domácí vaječný likér i na Velikonoce

Eggnog neboli vaječný likér je populární nápoj, který máme všichni spojený především s vánočními svátky. Proč si ho ale neudělat třeba i na Velikonoce? Jeho příprava je snadná. „Správný vaječňák obsahuje mléko, žloutky, alkohol, smetanu a vanilku,“ říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Původ vaječňáku

Mnoho z nás, stejně tak i já, bere vaječný likér jako náš tradiční národní nápoj, který máme spojený s Vánocemi. Spousta z nás má doma schované recepty po babičkách či prababičkách, a proto nám přijde, že je český.

Pravda je však jiná. „Prvními výrobci likéru byli angličtí mniši, kteří si jej vyráběli už ve 13. století a popíjeli ho po celý rok,“ uvádí Gregory Lewis McNamee pro web Britannica.

Spory Britů a Francouzů

Francouzi se stále snaží Brity předehnat a nejinak tomu bylo i v případě vaječného likéru. Ludvík IX., který vládl ve 13. století, si prý nechával připravovat nápoj zvaný „lait de poule“, který byl podobný právě vaječňáku.

Většina historiků pohybujících se v gastronomii však shodně tvrdí, že vaječný likér pochází ze středověkého britského horkého nápoje, tzv. possetu. Tento nápoj se vyráběl z mléka, nějakého alkoholu a různého koření. Nejčastěji se připravoval jako lék na nachlazení. Angličtí mniši do „possetu“ přidávali ještě fíky a vejce. „Když se podíváme na složení, rozhodně se nejednalo o nápoj pro chudé,“ dodává Gregory Lewis McNamee.

REKLAMA

Nápoj podobný vaječnému likéru se vyráběl nejen v Británii a Francii. V 17. století Evropané zjistili, že na území dnešní Brazílie pili tehdejší domorodci nealkoholický nápoj vyráběný ze dvou složek, avokáda a třtinového cukru, který nazývali abacate.

Nápoj abacate se snažil napodobit jeden nizozemský podnikatel. Avokádo však bylo v tehdejších dobách v Evropě nedostatkovým zbožím, a tak ho nahradil vaječnými žloutky a přidal rum. V roce 1876 založil továrnu, kde se vaječný likér vyráběl.

Cesta vaječného likéru

Pravý vaječný likér se vyrábí z mléka, smetany, cukru, šlehaných žloutků a alkoholu. Tehdy byly běžné farmy, které prodávaly cenově dostupné mléko i vejce. Někteří obchodníci i prodávali levný rum, a tak výrobě vaječňáku nic nebránilo. Vaječný likér si oblíbil také George Washington, jeden z amerických prezidentů. Ten dokonce sepsal recept na jeho přípravu.

Postupně se vaječný koňak začal rozšiřovat po celém světě, jelikož se dal připravovat v domácích podmínkách. „Jeho obliba postupně rostla i v Česku. Vaječný likér se postupem času začal spojovat s vánočními svátky. U nás se těší velké popularitě po celý rok,“ uvádí Topi Pigula pro Prima Zoom.

REKLAMA

Recept: Vaječný likér

Vaječný likér je v naší rodině nejoblíbenějším nápojem. Často děláme dvě verze – alkoholickou i nealkoholickou, kterou mohou bez obav pít i děti. Nejčastěji si lidé dopřávají tento lahodný nápoj pouze na Vánoce, to by ale byla škoda, když je tak dobrý. Vyzkoušejte náš osvědčený recept a už nebudete chtít kupovanou verzi.

Ingredience:

  • 600 g plnotučného mléka
  • 400 g smetany ke šlehání s 30 % tuku
  • 180 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 8 žloutků
  • 350 g hnědého rumu (volitelné)

Postup přípravy:

Do hrnce nalijeme mléko a smetanu. Přidáme cukr, vanilkový extrakt a 2 špetky muškátového oříšku. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 12 minut. Vzniklou směs vložíme do lednice a necháme hodinu chladit.

Připravíme si mísu s ručním mixérem, případně kuchyňský robot, a přidáme 8 žloutků. Šleháme 3 minuty a měla by vzniknout krásná žloutková pěna.

Žloutkovou pěnu přelijeme do hrnce a přidáme k ní vychlazenou směs. Pro alkoholickou verzi přidáme ještě rum. Následně ohříváme 7 minut přibližně na 70 °C. Hotový nápoj přelijeme do skleniček a popíjíme ideálně ještě teplý. Vaječný likér vychází na 8 porcí.

Tipy na přilepšenou

Na přípravu vaječného likéru můžete místo hnědého rumu použít také whiskey. Eggnog se skvěle doplňuje s kopečkem šlehačky. Šlehačku pak posypeme muškátovým oříškem a dozdobíme tyčinkou skořice.

Vaječňák chutná skvěle i vychlazený. Uchovávejte jej ve sterilizovaných lahvích, díky čemuž vydrží v lednici přibližně 2 týdny. Láhve bychom neměli plnit až po okraj a před podáváním pořádně protřepeme.

Autor: Nikola Strnadová. Zdroj receptu: Rodinný recept Nikoly Strnadové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Od rulety po online blackjack: Jak se měnila kasina během posledních...

Hazardní hry jsou staré jako civilizace sama. Jejich podoba se však v průběhu posledního století změnila k...

Průzkum: Většina Ukrajinců je připravena bránit svou zemi se zbraní v...

Podle nového průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu (KIIS) by 54 procent Ukrajinců bylo připraveno v případě potřeby...

Zemřel herec Robert Redford, bylo mu 89 let

V úterý 16. září ve věku 89 let zemřel americký herec a režisér Robert Redford. Proslavil se...

Rusko zaútočilo na Národní farmaceutickou univerzitu v Charkově

Rusko v úterý 16. září zaútočilo drony na ukrajinský Charkov. Jeden z dronů zasáhl budovu Národní farmaceutické...

Median: Do Sněmovny by se dostalo sedm politických stran a hnutí

Agentura Median zveřejnila srpnový sněmovní volební model. Vede hnutí ANO s 30,5 %, následují SPOLU, SPD, STAN...

Bezpečná varianta vs. výrazný akcent: Kdy zvolit barevné kotníkové boty

Kotníkové boty patří k nejoblíbenější podzimní a zimní obuvi. Jejich univerzálnost, pohodlí a schopnost doladit každý outfit...

Politico: Donald Trump poprvé označil Rusko za agresora

Americký prezident Donald Trump vůbec poprvé označil Rusko za agresora ve válce proti Ukrajině. Podle serveru Politico...

Bezohledná eskalace, EU ostře reaguje na ruský dron v Rumunsku

Ruský dron typu Geran pronikl 13. září do vzdušného prostoru Rumunska a zůstal v něm téměř hodinu....
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA