Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který je chutný a nádherně provoní váš domov. Recept se hodí pro případ, kdy chcete hostům naservírovat něco domácího a přitom výjimečného.
V Německu se jedná o oblíbené podzimní pohoštění
„Původní recept na cibulový koláč pochází ze Švábska ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko,“ uvedla k historii koláče na webu Quick German Recipes Gerhilda Fulsonová. Dodala, že tento koláč se tradičně pekl v době vinobraní a podával se s mladým vínem, což z něj dodnes dělá oblíbený pokrm podzimních měsíců. Zároveň byly ingredience pro tento koláč poměrně levné a dobře dostupné, a i z toho důvodu se koláč těšil velké popularitě právě během této sezóny.
V současné době se jedná o velmi oblíbený pokrm právě během podzimu. V Německu se často podává během nejrůznějších vinařských festivalů, často při vinobraní společně s mladým vínem nebo burčákem.
Právě s vínem se totiž tento slaný koláč skvěle doplňuje. Má výraznou, lehce nasládlou chuť po cibuli, zároveň je zajímavě doplněn slaninou a smetanou. Bílé víno pak tento chuťový profil dokáže skvěle vyvážit svou kyselostí a svěžestí. Pokud tedy plánujete pozvat své přátele nebo rodinu na posezení u sklenky dobrého vína, s tímto pohoštěním jistě nesáhnete vedle.
V čem se liší alsaský cibulový koláč od cibulového quiche
Alsaský cibulový koláč a cibulový quiche mají mnoho společného a vzhledem k tomu bývají mezi sebou často zaměňovány. V obou případech se jedná o slané koláče, kde se o hlavní chuťový profil stará právě cibule. Zároveň jsou ale mezi nimi určité rozdíly.
U alsaského cibulového koláče se používá kynuté těsto. U cibulového quiche se jedná o křehké máslové těsto. K dochucení alsaského koláče slouží smetana, cibule a anglická slanina. U cibulového quiche může být plnění širší, často se například přidává sýr nebo různé druhy zeleniny.
Čím lze základní recept ozvláštnit
Základní recept na alsaský koláč je sám o sobě velmi chutný a zajímavý. Často se ale můžeme setkat s tím, že se jej lidé snaží něčím dalším ozvláštnit nebo třeba spotřebovat zbytky ingrediencí z lednice. I to je samozřejmě možné. Sáhnout můžete například po různých druzích sýru. Skvěle se hodí třeba aromatický ementál nebo švýcarský sýr gruyère. Část cibule lze nahradit například pórkem či cuketou. Experimentovat lze také přidáním bylinek a koření, jako je mletý kmín, tymián či muškátový oříšek.
Recept na tradiční alsaský cibulový koláč
Alsaský cibulový koláč je skvělou volbou pro pohoštění na večer strávený s přáteli. Stejně tak se ale může hodit i jako lehká večeře pro celou rodinu. Potřebovat budete jen pár základních ingrediencí. Alsaský cibulový koláč se nejčastěji peče na plechu a má tedy obdélníkový tvar, ale pokud budete chtít, můžete použít i kulatou formu a koláč nakrájet na drobné trojúhelníky.
Ingredience
- 400 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí
- 500 g cibule
- 3 lžíce oleje
- 130 g slaniny
- 200 ml zakysané smetany
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř pro dochucení
Postup přípravy
Připravte si nádobu, do níž nalijete vlažnou vodu a rozdrobíte čerstvé droždí. Nechte zhruba 10 minut odstát.
Poté směs po částech smíchejte s prosátou moukou, olejem a solí. Těsto důkladně promíchejte a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
Mezitím si připravte slaninu, kterou nakrájejte na tenké proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Slaninu s cibulí společně osmažte (asi 5 minut), aby cibule mírně zvláčněla, ale nezežloutla.
V míse smíchejte zakysanou smetanu se smetanou na vaření, osolte a opepřete.
Jakmile těsto nakyne, rozdělte jej na čtyři části a každou z nich vyválejte na co nejtenčí placku (tak, aby se vám vešla na plech vyložený pečicím papírem). Placky potřete směsí obou smetan a rovnoměrně posypte opečenou slaninou a cibulí. Vše ještě jednou důkladně opepřete.
Troubu předehřejte na 220 °C a pečte zhruba 10 až 15 minut. Prudké pečení je důležité proto, aby byly placky uvnitř stále trochu vláčné, ale přitom lehce křupavé na povrchu.
Zdroj: recept z rodinné kuchařky Hany Smětákové, autorský text
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na domácí langoše, které vás myšlenkami přenesou na maďarské vánoční trhy