Chcete zhubnout a posílit imunitu? Vyzkoušejte mrkvovou šťávu

V dnešní uspěchané době hledáme způsoby, jak udržet tělo v kondici a zároveň jíst zdravě. Mrkvová šťáva je ideální nápoj pro ty, kteří chtějí zhubnout a posílit imunitu. Navíc příprava zeleninové šťávy je jednoduchá, chutná a přitom je plná vitamínů. Proč tedy nezkusit vyměnit nezdravé pochoutky za oranžový zázrak?

REKLAMA

Rozhodně je zdravější sáhnout po mrkvové šťávě než po chipsech, které jakmile začneme chroupat, většinou nepřestaneme, dokud neskončíme na dně sáčku.

Mrkvová šťáva plná vitamínů

Mrkvová šťáva je doslova nabitá vitamíny. Jedna sklenice obsahuje zhruba 94 kalorií, 1,9 gramu vlákniny, vitamíny A, B, C, E, draslík, železo, hořčík a sodík. Pravidelná konzumace zeleninové šťávy nejenže pomůže doplnit denní dávku důležitých živin, ale také posílí imunitní systém a celkové zdraví.

Mrkev obsahuje také beta-karoten a zmíněný vitamín A. Tyto látky prospívají i našim očím. Podle vědecké studie zveřejněné před lety v časopisu PubMed mohou tyto látky pomáhat předcházet očním problémům, například makulární degeneraci.

Beta-karoten je také mocným antioxidantem, který chrání před předčasným stárnutím. „Mrkvová šťáva přirozenou poskytuje ochranu proti škodlivým UV paprskům,“ tvrdí odborníci ve zmíněné studii.

Jednou z méně známých benefitů mrkve je její schopnost podporovat zdraví jater. Pravidelné pití mrkvové šťávy pomáhá játrům odbourávat toxiny a snižuje ukládání tuku v těle. Vláknina v mrkvové šťávě navíc podporuje trávení, a tím zlepšuje zažívání. Draslík zase pomáhá regulovat elektrolyty v těle, což může být užitečné například při léčbě průjmu.

Mrkev by mohla být ideální volbou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Vyniká nízkým obsahem kalorií a zároveň je bohatá na vlákninu, která prodlužuje pocit sytosti. Mrkvová šťáva je výborným doplňkem stravy v případě, že se snažíte držet váhu pod kontrolou a přitom neohrozit přísun důležitých živin.

Pravidelné pití mrkvové šťávy může také pozitivně přispívat ke snížení rizika některých druhů rakoviny, jako je například rakovina močového měchýře. Může za to podle vědecké studie schopnost beta-karotenu, který umí neutralizovat volné radikály. V závěru je výhodou i blahodárný účinek na srdce. Mrkvová šťáva snižuje hladinu cholesterolu a tím reguluje krevní tlak, což je vítaná prevence před kardiovaskulárním onemocněním.

Studie prokázala také to, že pravidelná konzumace mrkvové šťávy zvyšuje koncentraci karotenoidů v plazmě. Beta-karoten se totiž v těle přeměňuje na vitamín A, který je jedním z klíčových vitamínů pro správnou funkci imunitního systému.

Recept na mrkvovou šťávu

Příprava mrkvové šťávy je velmi jednoduchá a rychlá. Mrkev omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na několik částí, které naládujeme do mixéru nebo odšťavňovače.

Přidáme vodu dle potřeby a pro lahodnější chuť šťávy můžeme přidat jablko, banán nebo pomeranč. Výbornou chuť šťávě dodá také kousek zázvoru a špetka skořice.

Autor: Jana Mitalová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA