Na Ukrajině nasazené americké tanky Abrams dostaly modernizaci pro boj s ruskými drony

Ukrajinské tanky M1A1 Abrams americké výroby jsou nyní vybaveny novými klecemi proti dronům. Fotografie ukazují, že tyto tanky také obdržely další explozivní reaktivní pancéřování (ERA), což je modifikace již viděná na jiných tancích ve válce na Ukrajině.

Reklama

„Před měsícem došlo k významnému rozhodnutí v řadách ukrajinské armády,“ informovala ukrajinská společnost Metinvest Group.

Kvůli vysokému riziku útoků sebevražednými drony FPV a jinými typy bezpilotních letounů byly tanky M1A1 Abrams americké výroby, staženy z prvních linií.

Ocelářský a těžařský gigant Metinvest Group přistoupil k významnému kroku v modernizaci obranné technologie. Firma nedávno oznámila, že její nejnovější projekt zahrnuje instalaci nových klecí na americké tanky Abrams, které zvyšují ochranu proti dronům. Kromě toho Metinvest rozšiřuje své portfolio o výrobu standardního protidronového pancéřování i pro legendární sovětské tanky T-64 a T-72, stejně jako pro modernější modely T-80 a T-90.

V rámci válečné výrobní iniciativy, kterou společnost rozjela, nejsou na programu pouze obranné prvky pro bojová vozidla. Firma se zaměřuje i na širší spektrum vojenského vybavení, včetně prefabrikovaných krytů a neprůstřelných vest, které poskytují klíčovou podporu ukrajinským ozbrojeným silám v jejich boji za obranu země.

„Po dlouhé a důkladné proceduře testování začaly být ukrajinským ozbrojeným silám zdarma dodávány ocelové klece. Dosud bylo vyrobeno a dodáno více než 25 dodatečných ochranných systémů, z nichž sedm je pro tanky M1 Abrams,“ uvádí společnost Metinvest na svém webu.

„Všechny typy ochranných clon jsou vyrobeny s ohledem na specifika konstrukce každého typu tanku, protože dodatečné konstrukce by měly nejen chránit před vnějšími hrozbami, ale zároveň neomezovat funkčnost samotného zařízení a nekomplikovat práci v bojových podmínkách,“ zdůrazňuje společnost. Celková hmotnost ocelové konstrukce klece je přibližně 430 kilogramů.

Fotografie tanků modernizovaných společností Metinvest ukazují, jak vypadá nová ochranná klec na Abrams, s hlavní částí klece v horní části věže tanku a dalšími vpředu, po stranách a vzadu.

Kompletní konfigurace zahrnuje rohové díly pro uzavření mezer mezi horním a bočním panelem. Jsou zde však malé mezery pro boční odpalovače kouřových granátů Abrams, nezbytné pro maskování tanku na bojišti. Operátoři dronů FPV však prokázali, že jsou zběhlí ve využívání i malých otvorů v klecích pro efektivní útoky.

„Společně s vojenskými inženýry jsme analyzovali oblasti tanků typické pro poškození FPV drony, zranitelná místa, která je třeba chránit, a vyvinuli další ochranné konstrukce. Ocelové klece proti dronům pomáhají nejen chránit drahé vybavení před poškozením nepřítelem, ale také chránit životy ukrajinských vojáků,“ uvedl Oleksandr Myronenko, provozní ředitel společnosti Metinvest.

Tanky Abrams, již známé svou vysokou obrannou schopností, nyní prošly dalším vylepšením. K nové kleci, která je chrání proti dronům, přibyla výbušná reaktivní ochrana. Přesahuje to, co nabízejí standardní americké pancéřové pláty M19 Abrams (ARAT), a zahrnuje také čtyři sovětské panely Kontakt-1 ERA. Tyto panely jsou rozmístěné na přední i zadní části trupu, což zahrnuje i kompletní ochranná pole na horní a spodní straně přední části.

V konfliktu s Ruskem prokázala Ukrajina velmi dobře svou schopnost modernizovat válečnou technologii. Jedním z příkladů je přizpůsobení námořních dronů, na které byly namontovány střely vzduch-vzduch, aby čelily vzdušným hrozbám.

Autor: Eva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama