Víte, kolik vydělávají naši politici? Náhrady a bonusy mohou jejich plat zdvojnásobit

Když se řekne plat politika, většina z nás si představí pevně danou částku, kterou naši volení zástupci dostávají každý měsíc na účet. Realita je ale mnohem jiná.

Reklama

Kolik vydělávají naši politici

Základní plat politika je jen začátek – s různými náhradami a bonusy se příjem politika může vyšplhat do astromických čísel. Některé položky, jako náhrady, mohou dosáhnout až několik desítek tisíc korun měsíčně. Není divu, že je veřejnost často zmatená ohledně toho, kolik jejich zástupci ve skutečnosti vydělávají.

Pro mnohé může být překvapivé, že politici často sami nemají přehled o všech složkách svého příjmu. Systém náhrad je tak nepřehledný, že i pro samotného politika může být obtížné zjistit, z čeho se jeho mzda skládá. Různé druhy náhrad a bonusů, které jsou formálně označeny jako samostatné položky, jsou ve skutečnosti jen další částí platu. A to vzbudí pochybnosti o transparentnosti celého systému.

Bylo by možná na místě, aby politici navrhli změnu, jejímž cílem by bylo převést část náhrad přímo do základního platu a ty další jednoduše zrušit. Veřejnost by měla mít právo přesně vědět, kolik vydělávají jejich volení zástupci.

Zastropování platů?

Diskuze se často stáčí i k tomu, zda by zastropování platů mohlo přinést řešení. Například Andrej Babiš navrhoval zastropovat některé složky příjmu, ale kritici upozorňovali, že tento krok by mohl způsobit prudký nárůst mezd v budoucnu. Alternativou, která by mohla být vhodná, je odvozování výše příjmů od průměrné mzdy, což by bylo transparentnější.

Adekvátní odměna nebo zbytečný luxus?

Samozřejmě, politici by měli být adekvátně odměňováni za svou práci, ale současný systém není transparentní a spravedlivý. Možnost kumulace funkcí, kdy jeden politik pobírá odměny za více funkcí zároveň, také vzbuzuje kontroverze. Odpovědí může být zastropování platů u těch politiků, kteří mají více funkcí.

Zcela jistě blízká budoucnost přinese diskuze a pokusy o reformu. Je ale jasné, že otázka politických platů si zaslouží nejen více transparentnosti, ale také smysluplné změny, které zajistí, že systém bude férový pro všechny politiky – a hlavně pro ty, kdo jim na jejich platy vydělává tvrdou prací.

Autor: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama