Na Maltě, v Portugalsku a Turecku se nacházejí nejkrásnější pláže v Evropě, rozhodli turisté

Letní dovolená se blíží a mnoho Čechů plánuje odpočinek u moře na pláži. Pro ty, kteří se ještě nerozhodli, v které evropské destinaci stráví svůj zasloužený odpočinek, přinášíme žebříček 15 nejkrásnějších pláží v Evropě. Žebříček sestavila evropská agentura EBD na základě hlasování více než stovky tisíc turistů.

Reklama

Evropská agentura EBD pravidelně každý rok před letní sezónou vydává žebříček nejkrásnějších evropských pláží. Letos se podařilo agentuře oslovit celkem 103 244 turistů ze 116 zemí.

Největší zastoupení na předních pozicích žebříčku má Řecko s plážemi Canal d’Amour, Porto Timoni, St. Paul, Porto Katsiki a Vai. Dalším premiantem je slunné Španělsko s plážemi Las Teresitas (Tenerife), As Catedrais (Galicie) a Calpe (Costa Brava). Nelze opomenout ani Portugalsko s plážemi Monte Clerigo a Odeceixe, které se nacházejí ve velmi oblíbené destinaci Algarve (pozn. red.: součást pobřežního parku Vicentina).

Patnáct nejkrásnějších pláží Evropy

1. Pláž Ghajn Tuffieha Bay | Mellieha | Malta

Pláž Ghajn Tuffieha Bay se může pochlubit Modrou vlajkou, která se uděluje pouze za splnění přísných ekologických norem stanovených Evropskou komisí. Toto ocenění představuje vzor udržitelného cestovního ruchu.

Snad každý, kdo tuto oblast navštívil, by s jistotou prohlásil, že se jedná o maltský poklad.

Pláž se nachází nedaleko vesnice Manikata a je jen kousek od další velmi oblíbené písečné destinace, Golden Bay. Velkým lákadlem jsou dokonalé útesy a zbytky římských lázní. „Pláž nabízí vysoký standard služeb, včetně restaurací, snack barů a lehátek, a navíc umožňuje širokou škálu vodních aktivit,“ uvádí žebříček EBD. Z města Melliaha, odkud vede na pláž sto schodů, je možné se trajektem dopravit na další kouzelné místo – Modrou lagunu, která se nachází mezi ostrovy Cominott a Comino.

Maltské království, které se nachází v centrálním Středomoří mezi Sicílií a severoafrickým pobřežím, je prezentováno jako „jedinečné místo s nabídkou outdoorových aktivit včetně pěší turistiky, cyklistiky, jízdy na koni, šnorchlování a potápění“. Podle EBD je Malta nejlepší destinací pro LGBT+, nejlepším místem pro potápění a ideální destinací pro rodinnou dovolenou.

2. Pláž Praia de Monte Clérigo | Alentejo | Portugalsko

Existuje ještě někde vysněné místo s panenskou přírodou, rybářskou vesnicí s barevnými domky, pár bary a restauracemi, kde se grilují čerstvé ryby, a dunami, kde se dá schovat, a kde můžeme obdivovat sílu a krásu přírody?

Ano, takové místo je skryté mezi vznešeným regionem Alentejo, který je celosvětově známý svými vinicemi, útesy a vysněnými plážemi, které přitahují celebrity jako je Madonna, návrhář Philippe Starck nebo stylista Christian Louboutin. Toto slunné místo, které je domovem některých z nejkrásnějších pláží v Portugalsku, nabízí typickou, autentickou gastronomii, staleté tradice a dechberoucí přírodu. Právě zde je skrytý klenot: Aljezur.

Aljezur, se svým slavným hradem, kulinářskými tradicemi, zachovalou přírodou a úchvatnými plážemi. Je destinací číslo 1, kterou byste měli přidat na svůj seznam dovolenkových destinací pro léto, pokud hledáte kombinaci přírody, surfování a pracovního detoxu.

3. Pláž Ölüdeniz Beach | Mugla | Turecko

Ölüdeniz je jednou z nejkrásnějších pláží v Turecku a zároveň patří mezi nejlépe hodnocené pláže v Evropě.

Tato pláž je nádherná a končí specifickým útvarem, tenkým pruhem písku obklopeným mořem.

Ačkoli by se dalo tvrdit, že tato pláž je skrytým klenotem, je třeba počítat s tím, že pokud nepřijedete brzy ráno, pravděpodobně nenajdete volné místo.

4. Pláž Canal d’Amour | Sidari | Korfu | Řecko

Canal d’Amour je malá, tajná pláž ve vesnici Sidari na ostrově Korfu. Její francouzský název „Canal d’Amour“ pochází od francouzského mořeplavce, který našel podobnost mezi tvarem této pláže a tvarem ženského pohlavního orgánu (to je na vás, abyste to posoudili přímo na místě).

Podle místní tradice se páry, které se koupou v tomto kanálu lásky, určitě vezmou během následujících 12 měsíců.

5. Pláž Porto Timoni | Korfu | Řecko

Porto Timoni se nachází na Korfu, který je jedním z nejkrásnějších řeckých ostrovů a zároveň jedním z nejzelenějších ostrovů díky bohatým zimním dešťům. Jedná se o nádhernou pláž na odlehlém místě.

Na turisty čekají ne jedna, ale dvě pláže, protože jedna z nich ústí do moře a druhá do laguny. Porto Timoni je ideálním místem pro šnorchlování. Nezapomeňte si vzít dobré boty, protože na tuto vysněnou pláž vede dlouhá skalnatá cesta.

6. Pláž Las Teresitas | San Andrés | Kanárské ostrovy | Španělsko

Pláž Las Teresitas je pravděpodobně nejkrásnější pláží na Kanárských ostrovech. Mnoho turistů si užívá dovolenou na Costa Adeje, které je sice neuvěřitelně slunečné, ale jeho pláže nedokážou ohromit. Spíše připomínají sopečnou krajinu než pláž s jemným pískem.

Kdežto páž Las Teresitas se pyšní zlatým pískem a nachází se v chráněné zátoce, kde vše, co uvidíte, je příroda, útesy a nádherná vesnice San Andrés. Jednoduše řečeno, je to úžasná destinace pro letní dovolenou.

7. Pláž Odeceixe | Odeceixe | Portugalsko

Za zmínku stojí i sedmá nejkrásnější pláž v Evropě, Odeceixe Beach. Ta se nachází na hranici regionů Alentejo a Algarve ve slunném Portugalsku.

Pláž Odeceixe, kterou Portugalci popisují jako jeden z divů Portugalska, bude vyhovovat milovníkům přírody a surfařům.

I samotná tradiční vesnička Odeceixe stojí za návštěvu. Nenechte si ujít ochutnávku arašídů od Rogilu a batátových lupínků od Aljezuru.

8. Pláž St Paul’s Bay | Lindos | Rhodos | Řecko

Horkým tipem pro letošní léto je jedna z nejkrásnějších tajných pláží v Řecku.

Zátoka St Paul, nacházející se jihovýchodně od Rhodosu, je se svou křišťálově čistou vodou a plážovými bary jednou z nejkrásnějších pláží na tomto řeckém ostrově, který se řadí mezi nejlepší ostrovy v Řecku.

Pláž je chráněná před větrem a vlnami, což ji činí ideálním místem pro rodiny s dětmi.

9. Pláž Jako Catedrais | Španělsko

Letos v létě můžete začít s objevováním Španělska. Nezapomeňte navštívit jednu z nejlepších pláží v Evropě, As Catedrais Beach. Ta se nachází v Galicii.

10. Pláž Calpe | Alicante | Costa Blanca | Španělsko

Po obou stranách slavné skály, známé jako Calpe’s Penon de Ifach Rock, se rozprostírají nádherné zlaté písečné pláže.

Pokud máte raději aktivní dovolenou než odpočinkovou, můžete si při výstupu na skálu dopřát pohled z ptačí perspektivy (nezapomeňte si vzít dobré boty).

Calpe je pravděpodobně jednou z nejmodernějších destinací na pobřeží španělského Costa Blanca. A konečně, oblíbenou aktivitou v Calpe je koupání v klidných, teplých a křišťálově čistých vodách. Dokonce i na jaře nebo na podzim jsou teploty příjemné a pláže jsou tak velké, že jsou zřídka přeplněné.

11. Pláž Porto Katsiki | Lefkada | Řecko

Na „kozí pláži“ na vás čeká nezapomenutelná dovolená. Pláž Porto Katsiki se nachází na ostrově Lefkada a je jednou z nejkrásnějších pláží v Řecku.

Dříve byla pláž přístupná pouze kozám (jediné dokázaly vylézt na ty nejstrmější skály). Dnes jsou cesty upravé a umožňují turistům užít si pláž.

12. Pláž Scialara | Vieste | Region Apulie | Itálie

Jedná se o jednu z hlavních a nejkrásnějších pláží ve Vieste. Pláž Scialara, nazývaná také Castello Beach, je snadno rozpoznatelná podle svého „Pizzomunno“, gigantického monolitu, který je jedním ze symbolů města Vieste.

Tato krásná pláž s jemným zlatavým pískem o délce téměř 5 kilometrů je ideální pro rodiny s dětmi.

13. Pláž Grado | Itálie

Grado se nachází mezi Benátkami a Terstem a jeho kilometr dlouhá pláž, oceněná modrou vlajkou za kvalitu vody, patří k jedněm z nejkrásnějších pláží v Evropě.

Letos v létě zde na vás čeká více než 10 kilometrů pláží a 15 tisíc hektarů laguny. Grado je prvotřídní lázeňskou destinací a je známé svými koupališti v habsburském stylu, regeneračními a terapeutickými vlastnostmi písku a mírným klimatem. Kromě toho zde můžete vyzkoušet vodní sporty, jako je kite surfing. Pokud raději lenošíte, není problém. Grado nabízí širokou škálu volnočasových aktivit, možností relaxace a rušný noční život, aniž byste museli letět na Ibizu.

Pláž byla již v minulosti velmi oblíbená u šlechty za Rakouska-Uherska.

14. Pláž Ksamil | Saranda | hrabství Vlore | Albánie

Pláže Ksamili, které se nacházejí na čtyřech nádherných ostrovech blízko sebe, patří k nejkrásnějším a nejtajnějším plážím v Albánii. Ostrovy jsou po celý rok pokryty bujnou zelenou vegetací a lze se k nim dostat pouze člunem.

Díky křišťálově čistému moři, které tyto ostrovy obklopuje, jsou nedotčené pláže v této oblasti ještě výjimečnější

15. Pláž Vai | Vai | Kréta

Pláž Vai na Krétě je podle turistů, kteří ji navštívili, opravdu jedinečná. Jedná se o jednu z mála palmových pláží v Evropě.

Pokud chcete zažít vyjímečnou krásu této pláže, křišťálově čisté moře a stín palmových listů, neváhejte. Krétské slunce na této pláži vám dopřeje vysněnou dovolenou s nádechem exotiky.

Autor: Petr Ševčík. Zdroj: Žebříček EDB

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama