Příprava na povodně: Balíme evakuační zavazadlo aneb Seznam věcí, které by v něm neměly chybět

Balíte evakuační zavazadlo pro případ povodní? Nezbytnosti, jako jsou osobní doklady, léky a pitná voda, vám mohou zachránit život. Kromě toho nezapomeňte na náhradní oblečení a hygienické potřeby. Pro vaše mazlíčky je také nutné myslet na krmivo a očkovací průkaz. Přinášíme seznam věcí do evakuačního zavazadla a informace, co dělat v případě nařízení evakuace.

Reklama

Očekává se padesátiletá voda

V posledních dnech nám meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přinášejí nepříliš potěšující výstražné informace o počasí. Nad Českem se očekávají intenzivní srážky, které mohou způsobit prudké stoupání hladin řek.

„Českou republiku zasáhnou od půlnoci na čtvrtek 12. září vydatné srážky, které se na našem území udrží až do konce týdne. Nejvíce by mělo pršet během soboty. Výstraha na extrémní srážky platí kromě Karlovarského a části Ústeckého kraje pro celé území České republiky,“ uvedly Veronika Krejčí z Ministerstva životního prostředí (MŽP) a Aneta Beránková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve společné tiskové zprávě.

Tato situace zvyšuje riziko záplav v mnoha oblastech, což nás přivádí k důležitému tématu – evakuačnímu zavazadlu. Mít doma připravené evakuační zavazadlo může v případě nutnosti urychleného opuštění domova doslova zachránit nejen náš majetek, ale i život.

Proč mít evakuační zavazadlo?

Když si představíme, že bychom museli náhle opustit svůj domov kvůli povodni, požáru nebo jinému neštěstí, většina z nás se zaměří na ty nejzákladnější věci, jako jsou doklady a mobilní telefon. I když to jsou bezpochyby klíčové položky, evakuační zavazadlo by mělo být připraveno na situaci, kdy se ocitnete mimo domov delší dobu, a to bez možnosti se vrátit. Právě proto je vhodné myslet o něco dál a připravit si zavazadlo, které zajistí přežití i během několika dnů mimo známé prostředí.

A co do takového evakuačního zavazadla patří? Naštěstí existuje jasný seznam věcí, které by v něm rozhodně neměly chybět, a my vám ho přinášíme. Tento seznam, sestavený hasiči, vám může posloužit jako návod pro rychlé a efektivní balení v případě nenadálé situace.

Seznam věcí, které by neměly chybět v evakuačním zavazadle

  • Osobní doklady – Bez dokladů (průkaz pojištěnce, občanský průkaz, pas a řidičský průkaz) byste se mohli ocitnout v nepříjemné situaci, a to nejen při jednání s úřady, ale i při snaze o opětovný návrat do normálního života. Zároveň je vhodné mít u sebe platební karty i hotovost. Nezapomeňte na důležité smlouvy, jako jsou pojistné smlouvy nebo doklady od vozidel.
  • Léky a dioptrické brýle – Pokud pravidelně užíváte léky, je nezbytné si je přibalit. K tomu se hodí i lékařské zprávy, pokud máte například speciální léčebné potřeby.
  • Oblečení a obuv – Náhradní prádlo, oděv a pláštěnka mohou být v případě povodně klíčové. Neměli byste také zapomenout na vhodnou obuv.
  • Pitná voda a potraviny – Připravte si pitnou vodu minimálně na dva dny a trvanlivé potraviny, které vás zasytí aspoň na 24 hodin. Konzervy nebo balený chléb mohou být ideální volbou.
  • Hygienické potřeby – Základní hygienické potřeby, jako je ručník, mýdlo a toaletní papír, vám zajistí pohodlí i mimo domov.
  • Mobilní telefon a nabíječka – Dnes je telefon nepostradatelný, ale počítejte i s výpadkem elektřiny. Proto přibalte powerbanku nebo jiné náhradní zdroje energie.
  • Svítilna a zápalky – Kromě svítilny nebo čelovky je užitečné mít i zápalky nebo zapalovač. Pro případ výpadku elektřiny může být taková základní výbava k nezaplacení.
  • Psací potřeby – Sešit, blok a tužka se mohou zdát jako zbytečnosti, ale v nouzové situaci oceníte, že si můžete zaznamenat důležité informace.
  • Věci pro zábavu – Knížky, karty nebo malé společenské hry pomohou krátit čas a udržet morálku. Pokud máte malé děti, přibalte jim hračky, omalovánky nebo oblíbeného plyšáka.

Nezapomeňte na domácí mazlíčky

Při balení nezapomínejte ani na své čtyřnohé přátele. Mají mít připravený přepravní box, dostatek krmiva, vodu a misku. Kromě toho se postarejte o jejich očkovací průkazy a další důležité dokumenty. V případě potřeby přibalte i obojek či náhubek.

Tip redakce

Ne všechno, co nás dnes obklopuje, lze považovat za spolehlivé. Mobilní technologie jsou sice skvělým pomocníkem, ale mohou selhat. Proto se vyplatí mít u sebe i cestovní mapu a malé rádio s bateriemi.

Odborníci navíc upozorňují, že váha zavazadla by neměla přesáhnout 25 kilogramů u dospělých a 10 kilogramů u dětí. Lehčí zavazadlo vám umožní větší flexibilitu a rychlost v případě evakuace.

Balení evakuačního zavazadla nemusí být stresující záležitostí, pokud si ho připravíte předem. Nemusíte čekat na moment, kdy vás počasí nebo jiná neočekávaná událost donutí rychle jednat. Připravte se v klidu a myslete na to, že v takové situaci je důležitá každá minuta.

Co dělat v případě nařízení evakuace?

V případě, že úřady nařídí evakuaci, je důležité jednat rychle a zodpovědně. Především je nutné dodržovat zásady pro opuštění bytu, což zahrnuje uzavření vody, plynu a elektrických spotřebičů, pokud to okolnosti dovolují. Kromě toho je nezbytné vzít s sebou právě již zmíněné připravené evakuační zavazadlo, a odebrat se na určené evakuační středisko.

Evakuace je složitý proces, který se neomezuje jen na přesun lidí. Týká se také zvířat, cenných předmětů a nebezpečných látek, které by mohly představovat další riziko, pokud by zůstaly na místě ohroženém mimořádnou událostí. Evakuační plány zajišťují, že lidé dostanou náhradní ubytování a stravování, zatímco pro zvířata bude zajištěno bezpečné ustájení a pro movité věci spolehlivé uskladnění. Při plánování evakuace se přikládá zvláštní pozornost zranitelným skupinám, jako jsou děti, zdravotně postižení, pacienti v nemocnicích či obyvatelé sociálních zařízení.

„Informace o evakuaci jsou poskytovány prostřednictvím oficiálních kanálů, jako je Český rozhlas, Česká televize nebo místní rozhlas,“ zdůraznila již před lety Marie Kolečková z Generálního ředitelství HZS ČR. Přestože se způsob provedení evakuace může lišit v závislosti na situaci, je klíčové dodržovat pokyny úřadů a zachovat klid. Zbytečné vyvolávání paniky nebo ignorování pokynů může vést k problémům a ohrožení dalších osob.

Autor: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama