Přehledně: Když povodeň zničí váš domov. Kam se obrátit a jak postupovat v případě škod?

Extrémní počasí může způsobit značné škody na majetku. Redakce NašeTéma pro vás připravila přehled, jak se na takové situace připravit a jak postupovat při vzniklých škodách.

Reklama

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před intenzivními dešti a zvýšeným rizikem povodní. Nejvyšší stupeň ohrožení se týká zejména východní části České republiky. Podle meteorologických předpovědí nás čekají i v dalších hodinách vydatné srážky.

Odborníci z ČHMÚ, hasiči a další experti proto apelují na obyvatele v rizikových oblastech, aby byli opatrní a připraveni na možné scénáře podobné těm z let 1997 a 2002. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na mimořádném brífinku dokonce doporučil, aby si lidé připravili evakuační zavazadla.

Co by v evakuačním zavazadle nemělo chybět, jsme pro vás sestavili v tomto článku.

Ačkoliv všichni doufáme, že se nejhorší scénáře nenaplní, je důležité vědět, jak se na případné povodně a záplavy připravit a jak postupovat v případě škod.

Jak se připravit na povodně a záplavy

Preventivní opatření mohou výrazně snížit riziko škod. Pokud žijete v oblasti ohrožené povodněmi, zabezpečte místa, kudy by mohla voda proniknout do vašeho domu, například pytli s pískem. Automobil přemístěte na vyšší místo nebo jej připravte k rychlému odjezdu. Cenné věci a důležité dokumenty přesuňte ze sklepů a přízemí do nejvyšších pater.

Nezapomeňte také na svá domácí a hospodářská zvířata. Zajistěte jim bezpečné místo, kam je můžete včas evakuovat. Důležité je také mít připravené evakuační zavazadlo s nejnutnějšími věcmi.

„Po dobu platnosti výstrah by měli lidé pravidelně sledovat zpravodajství a informace z místních zdrojů, jako jsou například webové stránky obcí. Vždy je nutné respektovat pokyny úřadů a záchranných složek,“ radí Irena Jakobová, specialistka na neživotní pojištění ze společnosti FinGO.

Pokud bude nařízena evakuace, mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje doporučuje uzavřít přívod vody a plynu a vypnout elektřinu. „Před odchodem také odstraňte nebo pevně zajistěte předměty, které by voda mohla snadno odnést, a nenechávejte v domě ani jeho okolí nebezpečné látky či chemikálie,“ upozorňuje Maťašeje.

Co dělat v případě škod

Pokud dojde ke škodám způsobeným povodní, je prvořadé dbát na svou bezpečnost a neohrožovat sebe ani ostatní. Odborníci radí, že pokud je to možné a bezpečné, můžete se pokusit minimalizovat škody už během povodně.

Nejdůležitější je škody pečlivě zdokumentovat:

  • Zaznamenejte výšku vody, která pronikla do vašeho domu nebo sklepa.
  • Pořiďte detailní fotografie poškození a zničených věcí.
  • Natočte video, které ukáže rozsah škod.

Podle Petra Milaty, mluvčího skupiny ČSOB, můžete po zdokumentování začít s odklízením následků. Po opadnutí vody je důležité co nejdříve odčerpat vodu, odstranit bahno a nečistoty z domu a jeho okolí. Vždy dbejte na bezpečnost a hygienická opatření.

Jak nahlásit škodu své pojišťovně

Po zdokumentování škod je nutné událost co nejdříve nahlásit své pojišťovně, buď online pomocí formuláře na jejích webových stránkách, nebo telefonicky na zákaznické či asistenční lince.

Pro nahlášení škody budete potřebovat:

  • Číslo pojistné smlouvy (pokud jej nemáte, pojišťovna jej může dohledat podle vašich osobních údajů).
  • Datum, čas a místo škodní události.
  • Popis průběhu a příčiny škody.
  • Vaše identifikační údaje (jméno, adresa, případně IČ u firem).
  • Odhad výše škody.
  • Seznam poškozených věcí a jejich fotografie.

Upozornění: Pojištění majetku a domácnosti musí být sjednáno nějakou dobu předem. „Všechny pojišťovny mají v podmínkách uvedeno, že v případě záplav a povodní začíná pojištění platit až po určité době od sjednání. U nás v Directu je to 10 dní,“ upozorňuje Nela Maťašeje.

Dávejte také pozor na podmínky ve své pojistné smlouvě. Škody způsobené povodní nebo záplavou nemusí být vůbec automaticky kryty základním pojištěním.

Co se děje po nahlášení škody

Po nahlášení škody vás kontaktuje likvidátor pojišťovny, se kterým se domluvíte na dalším postupu. Pokud je to možné, uchovejte poškozené věci pro případnou prohlídku.

Podle rozsahu škody může likvidátor navštívit místo události nebo požádat o doplnění dokumentace. Může také nastat kombinace obou postupů.

Při prohlídce předložte všechny potřebné doklady, faktury a účtenky, pokud jste tak neučinili již při prvotním hlášení. Likvidátor poté posoudí nárok na pojistné plnění a vyčíslí škodu. O výsledku budete informováni písemně a peníze vám budou zaslány na bankovní účet.

„V případě potřeby můžete požádat o zálohu na pojistné plnění. Pokud s tím pojišťovna souhlasí, bude vám vyplacena ještě před ukončením likvidace,“ uvádí Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Nezapomeňte také nahlásit ztrátu osobních dokladů či platebních karet příslušným úřadům a nechat karty bankou zablokovat.

Jaké pojištění je potřeba mít

„Je klíčové mít správně nastavenou pojistnou smlouvu a pojistnou částku, aby nedošlo k podpojištění a následnému snížení pojistného plnění,“ zdůrazňuje Irena Jakobová. Důležité je mít pojištěnou jak nemovitost, tak i domácnost.

„Často se stává, že lidé mají pojištěný pouze dům kvůli hypotéce, ale už nemají pojištěné vybavení domácnosti nebo odpovědnost za škodu,“ dodává Jakobová z FinGO.

  • Pojištění nemovitosti: Kryje škody na samotné stavbě – opravy zdí, střechy, oken a dalších stavebních prvků.
  • Pojištění domácnosti: Týká se vybavení domu či bytu – nábytku, elektroniky, spotřebičů, osobních věcí a dalších movitých předmětů.

Přírodní živly mohou způsobit škody velkého rozsahu. Správně nastavené pojištění vám do budoucna může pomoci rychleji se vypořádat s následky a minimalizovat finanční ztráty.

Autor: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama