Eggnog neboli vaječný likér je populární nápoj, který máme všichni spojený především s vánočními svátky. Proč si ho ale neudělat třeba i na Velikonoce? Jeho příprava je snadná. „Správný vaječňák obsahuje mléko, žloutky, alkohol, smetanu a vanilku,“ říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.
Původ vaječňáku
Mnoho z nás, stejně tak i já, bere vaječný likér jako náš tradiční národní nápoj, který máme spojený s Vánocemi. Spousta z nás má doma schované recepty po babičkách či prababičkách, a proto nám přijde, že je český.
Pravda je však jiná. „Prvními výrobci likéru byli angličtí mniši, kteří si jej vyráběli už ve 13. století a popíjeli ho po celý rok,“ uvádí Gregory Lewis McNamee pro web Britannica.
Spory Britů a Francouzů
Francouzi se stále snaží Brity předehnat a nejinak tomu bylo i v případě vaječného likéru. Ludvík IX., který vládl ve 13. století, si prý nechával připravovat nápoj zvaný „lait de poule“, který byl podobný právě vaječňáku.
Většina historiků pohybujících se v gastronomii však shodně tvrdí, že vaječný likér pochází ze středověkého britského horkého nápoje, tzv. possetu. Tento nápoj se vyráběl z mléka, nějakého alkoholu a různého koření. Nejčastěji se připravoval jako lék na nachlazení. Angličtí mniši do „possetu“ přidávali ještě fíky a vejce. „Když se podíváme na složení, rozhodně se nejednalo o nápoj pro chudé,“ dodává Gregory Lewis McNamee.
Nápoj podobný vaječnému likéru se vyráběl nejen v Británii a Francii. V 17. století Evropané zjistili, že na území dnešní Brazílie pili tehdejší domorodci nealkoholický nápoj vyráběný ze dvou složek, avokáda a třtinového cukru, který nazývali abacate.
Nápoj abacate se snažil napodobit jeden nizozemský podnikatel. Avokádo však bylo v tehdejších dobách v Evropě nedostatkovým zbožím, a tak ho nahradil vaječnými žloutky a přidal rum. V roce 1876 založil továrnu, kde se vaječný likér vyráběl.
Cesta vaječného likéru
Pravý vaječný likér se vyrábí z mléka, smetany, cukru, šlehaných žloutků a alkoholu. Tehdy byly běžné farmy, které prodávaly cenově dostupné mléko i vejce. Někteří obchodníci i prodávali levný rum, a tak výrobě vaječňáku nic nebránilo. Vaječný likér si oblíbil také George Washington, jeden z amerických prezidentů. Ten dokonce sepsal recept na jeho přípravu.
Postupně se vaječný koňak začal rozšiřovat po celém světě, jelikož se dal připravovat v domácích podmínkách. „Jeho obliba postupně rostla i v Česku. Vaječný likér se postupem času začal spojovat s vánočními svátky. U nás se těší velké popularitě po celý rok,“ uvádí Topi Pigula pro Prima Zoom.
Recept: Vaječný likér
Vaječný likér je v naší rodině nejoblíbenějším nápojem. Často děláme dvě verze – alkoholickou i nealkoholickou, kterou mohou bez obav pít i děti. Nejčastěji si lidé dopřávají tento lahodný nápoj pouze na Vánoce, to by ale byla škoda, když je tak dobrý. Vyzkoušejte náš osvědčený recept a už nebudete chtít kupovanou verzi.
Ingredience:
- 600 g plnotučného mléka
- 400 g smetany ke šlehání s 30 % tuku
- 180 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 špetky muškátového oříšku
- 8 žloutků
- 350 g hnědého rumu (volitelné)
Postup přípravy:
Do hrnce nalijeme mléko a smetanu. Přidáme cukr, vanilkový extrakt a 2 špetky muškátového oříšku. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 12 minut. Vzniklou směs vložíme do lednice a necháme hodinu chladit.
Připravíme si mísu s ručním mixérem, případně kuchyňský robot, a přidáme 8 žloutků. Šleháme 3 minuty a měla by vzniknout krásná žloutková pěna.
Žloutkovou pěnu přelijeme do hrnce a přidáme k ní vychlazenou směs. Pro alkoholickou verzi přidáme ještě rum. Následně ohříváme 7 minut přibližně na 70 °C. Hotový nápoj přelijeme do skleniček a popíjíme ideálně ještě teplý. Vaječný likér vychází na 8 porcí.
Tipy na přilepšenou
Na přípravu vaječného likéru můžete místo hnědého rumu použít také whiskey. Eggnog se skvěle doplňuje s kopečkem šlehačky. Šlehačku pak posypeme muškátovým oříškem a dozdobíme tyčinkou skořice.
Vaječňák chutná skvěle i vychlazený. Uchovávejte jej ve sterilizovaných lahvích, díky čemuž vydrží v lednici přibližně 2 týdny. Láhve bychom neměli plnit až po okraj a před podáváním pořádně protřepeme.
Autor: Nikola Strnadová. Zdroj receptu: Rodinný recept Nikoly Strnadové.