REKLAMA

Eggnog: Udělejte si výborný domácí vaječný likér i na Velikonoce

Eggnog neboli vaječný likér je populární nápoj, který máme všichni spojený především s vánočními svátky. Proč si ho ale neudělat třeba i na Velikonoce? Jeho příprava je snadná. „Správný vaječňák obsahuje mléko, žloutky, alkohol, smetanu a vanilku,“ říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Původ vaječňáku

Mnoho z nás, stejně tak i já, bere vaječný likér jako náš tradiční národní nápoj, který máme spojený s Vánocemi. Spousta z nás má doma schované recepty po babičkách či prababičkách, a proto nám přijde, že je český.

Pravda je však jiná. „Prvními výrobci likéru byli angličtí mniši, kteří si jej vyráběli už ve 13. století a popíjeli ho po celý rok,“ uvádí Gregory Lewis McNamee pro web Britannica.

Spory Britů a Francouzů

Francouzi se stále snaží Brity předehnat a nejinak tomu bylo i v případě vaječného likéru. Ludvík IX., který vládl ve 13. století, si prý nechával připravovat nápoj zvaný „lait de poule“, který byl podobný právě vaječňáku.

Většina historiků pohybujících se v gastronomii však shodně tvrdí, že vaječný likér pochází ze středověkého britského horkého nápoje, tzv. possetu. Tento nápoj se vyráběl z mléka, nějakého alkoholu a různého koření. Nejčastěji se připravoval jako lék na nachlazení. Angličtí mniši do „possetu“ přidávali ještě fíky a vejce. „Když se podíváme na složení, rozhodně se nejednalo o nápoj pro chudé,“ dodává Gregory Lewis McNamee.

REKLAMA

Nápoj podobný vaječnému likéru se vyráběl nejen v Británii a Francii. V 17. století Evropané zjistili, že na území dnešní Brazílie pili tehdejší domorodci nealkoholický nápoj vyráběný ze dvou složek, avokáda a třtinového cukru, který nazývali abacate.

Nápoj abacate se snažil napodobit jeden nizozemský podnikatel. Avokádo však bylo v tehdejších dobách v Evropě nedostatkovým zbožím, a tak ho nahradil vaječnými žloutky a přidal rum. V roce 1876 založil továrnu, kde se vaječný likér vyráběl.

Cesta vaječného likéru

Pravý vaječný likér se vyrábí z mléka, smetany, cukru, šlehaných žloutků a alkoholu. Tehdy byly běžné farmy, které prodávaly cenově dostupné mléko i vejce. Někteří obchodníci i prodávali levný rum, a tak výrobě vaječňáku nic nebránilo. Vaječný likér si oblíbil také George Washington, jeden z amerických prezidentů. Ten dokonce sepsal recept na jeho přípravu.

Postupně se vaječný koňak začal rozšiřovat po celém světě, jelikož se dal připravovat v domácích podmínkách. „Jeho obliba postupně rostla i v Česku. Vaječný likér se postupem času začal spojovat s vánočními svátky. U nás se těší velké popularitě po celý rok,“ uvádí Topi Pigula pro Prima Zoom.

REKLAMA

Recept: Vaječný likér

Vaječný likér je v naší rodině nejoblíbenějším nápojem. Často děláme dvě verze – alkoholickou i nealkoholickou, kterou mohou bez obav pít i děti. Nejčastěji si lidé dopřávají tento lahodný nápoj pouze na Vánoce, to by ale byla škoda, když je tak dobrý. Vyzkoušejte náš osvědčený recept a už nebudete chtít kupovanou verzi.

Ingredience:

  • 600 g plnotučného mléka
  • 400 g smetany ke šlehání s 30 % tuku
  • 180 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 8 žloutků
  • 350 g hnědého rumu (volitelné)

Postup přípravy:

Do hrnce nalijeme mléko a smetanu. Přidáme cukr, vanilkový extrakt a 2 špetky muškátového oříšku. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 12 minut. Vzniklou směs vložíme do lednice a necháme hodinu chladit.

Připravíme si mísu s ručním mixérem, případně kuchyňský robot, a přidáme 8 žloutků. Šleháme 3 minuty a měla by vzniknout krásná žloutková pěna.

Žloutkovou pěnu přelijeme do hrnce a přidáme k ní vychlazenou směs. Pro alkoholickou verzi přidáme ještě rum. Následně ohříváme 7 minut přibližně na 70 °C. Hotový nápoj přelijeme do skleniček a popíjíme ideálně ještě teplý. Vaječný likér vychází na 8 porcí.

Tipy na přilepšenou

Na přípravu vaječného likéru můžete místo hnědého rumu použít také whiskey. Eggnog se skvěle doplňuje s kopečkem šlehačky. Šlehačku pak posypeme muškátovým oříškem a dozdobíme tyčinkou skořice.

Vaječňák chutná skvěle i vychlazený. Uchovávejte jej ve sterilizovaných lahvích, díky čemuž vydrží v lednici přibližně 2 týdny. Láhve bychom neměli plnit až po okraj a před podáváním pořádně protřepeme.

Autor: Nikola Strnadová. Zdroj receptu: Rodinný recept Nikoly Strnadové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Ukrajinské drony zaútočily na Rusko: Výbuchy a požáry v několika regionech

V noci na sobotu zaútočily ukrajinské drony na několik ruských regionů, včetně Saratova, Engelsu a Čeboksar. Hlášeny...

Předváděcí vozy Škoda aneb Možnost, jak ušetřit při koupi (téměř) nového...

Nové auto si dnes koupí málokdo. Důvody? Rostoucí ceny, čím dál tím delší dodací lhůty – a...

Well-being na pracovišti: Co skutečně funguje?

Pohoda na pracovišti zvyšuje produktivitu a loajalitu. Well-being jako konkurenční výhoda. Jak ji dosáhnout? Odborníci z Colliers...

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO s 35,1 %. SPOLU posílilo na...

Volby se blíží a volební model agentury Ipsos ukazuje jasného favorita. Hnutí ANO s přehledem vede, zatímco...

Polívková, Pechlát, Nosek a Seidlová v nové komedii Něco za něco

Nová česká komedie Něco za něco s Annou Polívkovou, Martinem Pechlátem, Mirou Noskem a Barborou Seidlovou zamíří...

Pečené plněné papriky podle francouzského receptu

Využijte sezónu paprik a připravte si lahodné pečené plněné papriky podle francouzského receptu. Tento vcelku zdraví pokrm...

Pentagon zastavil dodávky některých raket a munice na Ukrajinu

Pentagon pozastavil dodávky některých raket protivzdušné obrany a přesné munice na Ukrajinu z důvodu obav z příliš...

Policii se podařilo rozbít drogový gang, který dodával drogy do věznice...

Kriminalisté obvinili osm osob, které se podíleli na pašování drog do věznice Nové Sedlo na Lounsko. Do...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA