Pátá manželka Jindřicha VIII. Kateřina Howardová za svou nevěru zaplatila životem

Dnes jsou mladé manželky stárnoucích mužů na tom mnohem líp, než byla kdysi manželka krále. Nevěra se platila smrtí a stejně dopadla i Kateřina Howardová. Milost a odpuštění pro ni Jindřich VIII. neměl.

Reklama

Kdo byla Kateřina Howardová?

Podle historických dokumentů se Kateřina Howardová narodila asi roku 1523. Jejím strýcem byl vůdce anglických katolíků Thomas Howard, 3. vévoda z Norfolku. Byla dvorní dámou předchozí královny Anny Klevské (čtvrté manželky Jindřicha VIII.), princezny Marie I. Tudorovny a sestřenicí další bývalé královny Anny Boleynové (2. manželky Jindřicha VIII.) Tvrdí se, že byla velmi krásná a temperamentní. Měla dlouhé tmavé a kudrnaté vlasy a svou rozverností a vzhledem velmi připomínala Annu Boleynovou.

Kateřina Howardová se stala pátou manželkou Jindřicha VIII. Byla pravděpodobně ještě teenagerkou, když si ji vybral za svou ženu, ačkoliv byl o více než 30 let starší než ona. Přestože král nazval Kateřinu svou „růží bez trnu“, brzy se ukázalo, že má za sebou skandální minulost – i přítomnost. Catherine byla shledána vinnou z cizoložství a popravena v londýnském Toweru roku 1542.

Když si Jindřich VIII. vzal něco do hlavy, šlo to obvykle rychle

Příběh Kateřiny Howardové je jedním z nejtragičtějších v anglických dějinách. Několik týdnů po své svatbě s Annou Klevskou, která byla v pořadí jeho 4. manželkou si král na královském dvoře všiml nové dámy. Kateřina Howardová byla jmenována čestnou služebnou královny koncem roku 1539. Dívenka sotva odrostlá dětským střevíčkům, kterou ke dvoru přivedla její ctižádostivá rodina, okouzlila krále svými půvaby a krásou. Malá, baculatá, živá dívčina dobře ovládala umění svádět. Uměla zpívat, nádherně tančila a milovala dvorské slavnosti.

9. července 1540 došlo ke zrušení sňatku Jindřicha VIII. s Annou Klevskou. 28. července 1540 byl popraven státník a králův první ministr Thomas Cromwell a ve stejný den si stárnoucí král Jindřich dychtivý dědice vzal za svou pátou ženu Kateřinou Howardovou. Král Jindřich jí byl zcela zaslepen, v prvních měsících manželství ji zahrnoval šperky, šatstvem, tituly, hrady a usedlostmi. Ona na oplátku hrála roli milující a oddané manželky a plnými doušky si užívala svého privilegovaného postavení. Kdyby mu porodila syna, byl by její triumf dokonalý. Zamilovaný Jindřich se nad ní rozplýval a všem na potkání opakoval, že Kateřina je jeho slunce, jeho růže bez trnů.

„V její minulosti však byly stíny, o kterých neměl tušení, a ta minulost se Kateřině čím dál nebezpečněji připomínala. A přece si dívka nemohla pomoci a stále znovu si zahrávala s ohněm. Král se tak měl poučit, že ti, kdo trhají růže bez trnů, musí počítat s tím, že se spálí,“ zmiňuje Alison Weirová.

Nevěra Kateřiny Howardové vůči Jindřichovi VIII.?

Již rok po svatbě začala Kateřina Howardová ke svému královskému choti cítit hlavně v manželském loži odpor a hledala uspokojení jinde. Na jaře 1541 flirtovala s Thomasem Culpepperem, osobním sloužícím panovníka. V královské domácnosti rovněž zajistila místo pro svého milence Francise Derehema. Kateřina ale hrála velmi riskantní hru.

V létě 1541 mezi ní a Thomasem Culpepperem propukl vášnivý vztah, který se odehrával králi přímo před nosem. S pomocí lady Rochfordové, jedné z královniných dvorních dam, se Culpepperovi podařilo dostat každou volnou chvíli do královniny ložnice. Král nejprve cizoložství své ženy ignoroval a nevěřil, že by ho Kateřina podvedla. Nakonec ho ale členové královské rady přesvědčili a informovali krále, jak o Derehemovi, tak i o Culpepperovi. 1. listopadu 1541 oznámil arcibiskup Cranmer Jindřichu VIII., že se Kateřina dopustila cizoložství, a už 7. února 1542 schválil parlament Zákon o ztrátě cti, kterým byla Kateřina Howardová bez soudního procesu odeslána na smrt.

Poprava Kateřiny Howardové i jejích milenců

Její milenci Dereham a Culpepper byli posláni také do londýnského Toweru, kde se doznali k cizoložství s Kateřinou. Král je pak odsoudil k trestu smrti. Thomas Culpepper přišel o hlavu již v prosinci 1541. Kateřina byla nakonec popravena 13. února 1542, tedy před svátkem svatého Valentýna, a to se svou dvorní dámou Rochfordovou. Historické dokumenty uvádějí, že Jindřich VIII. se chtěl Kateřině pomstít. Když plula po Temži na svou smrt, uviděla svého milence Derehema bez hlavy a ukřižovaného. Když šla Kateřina na popravu údajně prosila o život, ale marně.

Autor: Jan Votruba – NašeTéma. Zdroje: Kniha – BINGHAM, Jane. Tudorovci: králové a královny anglického zlatého věku (1485-1603), Praha: Brána, 2012. ISBN 978-80-7243). Kniha – WEIR, Alison. Šest tudorovských královen. Přeložila Eva KŘÍSTKOVÁ. Praha: BB/art, 2021. ISBN 978-80-7595-467-1. Kniha – WEIR, Alison. Šest žen Jindřicha VIII. Třetí úplné vydání v českém jazyce. Přeložil Zdeněk HRON. Praha: BB/art, 2023. ISBN 978-80-7595-674-3.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama