Zrádci ve světových dějinách: Jidášovi stačilo 30 stříbrných, špioni potřebovali mnohem víc

Dějiny téměř všech zemí mají svoje zrádce. U nás každému naskočí jména Karel Čurda nebo Emanuel Moravec. Kým ale byli a co způsobili světoví zrádci? A jak bídně skončili?

Reklama

Trpěl výčitkami svědomí

Komu patří první místo ve výčtu světových zrádců? Jidášovi Iškariotskému. Prakticky každý národ má svého temného antihrdinu, ale na Jidášovi se shodne celý svět. Jeden z dvanácti apoštolů zradil Ježíše Krista pro třicet stříbrných. Kristovi jeho čin přinesl ukřižování. K dobru je možné Jidášovi přičíst fakt, že trpěl výčitkami svědomí. Nakonec se sám zabil. O pohnutkách Jidášovy zrady se dodnes vedou mezi historiky diskuse.

Ve starověkých římských dějinách bychom měli ukázat prstem na Bruta mladšího. Synovce římského vládce Julia Caesara pojil se strýcem blízký vztah, přesto se nechal přesvědčit senátorem Cassiem k tomu, aby se přidal ke spiklencům, kteří plánovali Caesara v roce 44 př. n. l. zabít. Když Caesar uviděl svého oblíbence v kroužku vrahů, vyčítavě na něj zvolal: „I ty, Brute?“ Tahle věta se v komunikaci používá pro označení zrady i v současnosti.

Domorodí američtí Indiáni by nejspíše jako největší zrádkyni ocejchovali svoji soukmenovkyni Malinche. Dívka se dala do služeb španělského conquistadora Hernanda Cortése, který v roce 1521 dobyl dnešní Mexiko. Dokázala překládat aztécký jazyk nahuatl do mayštiny, a tím Cortésovi pomohla v jeho krvavé práci.

Chtěl vyhodit parlament

Pro Angličany se stal symbolem zrady katolík Guy Fawkes, který se v Nizozemí postavil na stranu katolického Španělska. Během bojů s protestanty se naučil používat střelný prach a po návratu domů se postavil do čela spiknutí proti protestantskému králi Jakubovi I. a parlamentu. Do sklepení parlamentní budovy umístil tolik střelného prachu, že by to zabilo všechno živé do 100 metrů od ní. Nálože ale neodpálil. Stráž ho zadržela ve sklepě časně ráno 5. listopadu 1605. Komplice neprozradil ani na mučidlech. Při popravě oběšením si okamžitě zlomil vaz a unikl tak obávanému čtvrcení.

Američané označují za mega zrádce dva své krajany.  Psanec Robert Ford 3. dubna 1882 zákeřně zezadu zastřelil Jesseho Jamese, vůdce lupičského gangu, ve kterém působil. Chtěl získat odměnu 10 tisíc dolarů vypsanou na jeho hlavu. Slíbené peníze nedostal a společně s bratrem byli za spolupráci s Jamesem odsouzeni k oběšení. Na poslední chvíli dostali milost.

Na začátku americké války za nezávislost patřil Benedict Arnold k úspěšným velitelům. K vítězství v bitvě u Saratogy v roce 1777, klíčovému v obratu v bojích, došlo i díky němu. Vznětlivého muže ale zklamalo, že jeho úsilí nebylo oceněno. Proto nabídl Britům, že jim předá vojenskou základnu ve Westu Pointu. Spiknutí prozradil v září 1780 zajatý britský špion John Andre. Arnold uprchl a vstoupil do britské armády. Své zrady údajně na smrtelné posteli litoval.

Norové mají svého Vidkuna Quislinga, kterému se přezdívalo „norský Hitler“. V roce 1933 založil fašistickou stranu Nasjonal Samling. Když Němci 9. dubna 1940 napadli Norsko, vycítil svou příležitost. Chopil se moci a prohlásil se za premiéra. Přikázal zastavit bojové operace proti Němcům. Neměl ale podporu lidí, a proto pro Hitlera ztratil význam. Po válce skončil před popravčí četou.

Práskali ve prospěch SSSR

Zlaté časy zrady představuje období studené války (1947‒1991). Kvůli špionáži Američané v roce 1951 odsoudili manžele Julia a Ethel Rosenbergovy, kteří prodali informace o vývoji atomových zbraní Sovětskému svazu. Neunikli trestu smrti. Juliova vina se prokázala, Ethelino zapojení do spiknutí zůstalo nejasné. Jejich případem ale výčet nekončí.

Vrchní praporčík amerického námořnictva John A. Walker pomohl Sovětům v letech 1968-1985 za týdenní plat 1 000 dolarů rozluštit přes milion šifrovaných námořních zpráv, než ho dopadla FBI díky tipu exmanželky, které odmítl platit výživné na děti. Odsouzení čekalo v roce 1994 také Aldricha Amese, bývalého důstojníka kontrarozvědky a analytika CIA, který ruské vládě prodával tajné vojenské informace, aby s manželkou mohl žít v luxusu. Podobným esem se stal Robert Hanssen, odborník na počítače a odposlechy z FBI, kterému sovětská rozvědka platila ohromné sumy. Chytili ho v roce 2001, když si jeho švagr během návštěvy všiml balíku peněz na jeho nočním stolku.

Izraelci by za největšího zrádce moderních dějin považovali jaderného technika Mordechaje Vanunu, který v roce 1986 prozradil britskému tisku podrobnosti o izraelském jaderném programu. Izraelská tajná služba Mossad ho vylákala do Itálie a unesla zpět domů. Strávil 18 let ve vězení.

Autor: Helena Stejskalová – NašeTéma. Zdroje: Planet Dolan, Historycollection, Howstuffworks, Listverse.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama