Pražská Zoo v sobotu prozradí jméno gorilí samičky, křtít bude i youtuber Kovy

Již tuto sobotu bude v Pražské zoologické zahradě v pavilonu Rezervace Dja odhaleno jméno malé gorily, vnučky slavné Moji, oznámil redakci NašeTéma Filip Mašek, mluvčí Zoo Praha. Malou gorilu pokřtí kromě primátora hlavního města Prahy a náměstkyně také oblíbený youtuber Karel Kovář, známý především jako Kovy.

Reklama

Gorilí mládě se narodilo v úterý 2. ledna 2024 desetileté Duni, samici gorily nížinné. Její babičkou je Moja a oblíbený Richard se stal pradědečkem. Jedná se o první gorilí mládě, které se v Rezervaci Dja narodilo. „A nyní se konečně dozvíme, jaké dostane jméno,“ řekl Filip Mašek. Tento nový pavilon otevřela Zoo Praha na podzim v roce 2022.

První týden nechali zaměstnanci zoologické zahrady mláděti soukromí a přístup do této části byl pro návštěvníky omezen. Otec a vůdčí samec Kisumu byl navíc z celé situace nervózní, občas velmi špatně reagoval na fotoaparáty a kamery.

Kmotrem se stane Kovy

Gorilí samička bude mít hned tři kmotry – primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobodu, náměstkyni pro oblast životního prostředí Janu Komrskovou a oblíbeného českého youtubera Karla Kováře, kterého veřejnost zná pod pseudonymem Kovy.

Návštěvníci Zoo Praha se můžou těšit na bohatý program. „Vystoupí například afričtí bubeníci, děti si mohou nechat zdarma pomalovat obličej a chybět nebude ani herní stanoviště v autentické kamerunské školní třídě,“ láká na sobotní událost mluvčí Zoo Filip Mašek.

Ekiba, Mobi, Mosâmom

Pražská zoologická zahrada požádala českou veřejnost o vybrání jména pro mládě. Celkem proběhla dvě kola ankety a v sobotu 10. února ve 14 hodin se jméno konečně dozvíme. V prvním kole se vybíralo z deseti návrhů dialektu badjoué, které připravily kamerunské děti žijící v oblasti rezervace Dja. Do druhého kola ankety postoupila tři jména – Ekiba (poděkování), Mobi (dědička) a Mosâmom (ta, jejíž narození ukončí válku mezi zvířaty a lidmi).

Autor: Nikola Strnadová – NašeTéma. Zdroj: Filip Mašek – Zoo Praha.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama