Vědci bortí mýty: Země možná nebyla vždy kulatá

Vědci z britské University of Central Lancashire zveřejnili v podstatě revoluční objev, který zpochybňuje konvenční přesvědčení, že planeta Země byla vždy kulatá. Vědci se přiklánějí k hypotéze, že v minulosti byla naše planeta zploštělá. Vyplývá to ze studie zveřejněné pod hlavičkou časopisu Astronomy&Astrophysics.

Reklama

Ve své vědecké studii se přiklánějí k tomu, že během ranných let měla Země spíše tvar zploštělého bonbonu. Spoluautora studie, která čeká na zveřejnění v časopise Astronomy&Astrophysics Letters, Dr. Dimitrise Stamatellose objev udivil. „Byli jsme velmi překvapeni, že se ukázalo, že jsou to zploštělé sféroidy, docela podobné bonbónům Smarties! Vždy jsme předpokládali, že jsou kulové,“ uvedl Stamatellos. Výzkum se ve skutečnosti zabýval zkoumáním 3D tvaru nově vzniklých planet v simulacích.

Země byla pravděpodobně „zploštělá“

Na rozdíl od všeobecně známého předpokladu, že protoplanety měly zpočátku kulatý tvar, výzkum nově naznačuje, že tyto rané formace byly zploštělé. „Protoplanetární fáze, která trvá 1 až 5 milionů let, představuje jen malý zlomek celé existence planety. Země měla ve své rané historii pravděpodobně fázi zploštělého tvaru,“ uvádí autoři studie.

Převládající dvě teorie formování protoplanet. První z nich je teorie o „přirůstání jádra“, která zdůrazňuje postupný růst. Druhá teorie hovoří o „nestabilitě disku“, což vytváří rychlou formaci z rotujícího plynného disku.

Simulací posledně jmenovaného vědci zjistili, že se protoplanety odchýlily od kulatých tvarů v důsledku jejich formování uvnitř rotujícího disku. Můžete si to představit podobně, jako když italský kuchař zpracovává těsto na pizzu.

Potvrdí objev vědců Webbův teleskop?

Navzdory výzvám náročného počítačového modelu studie předpovídá, že pozorované zploštění protoplanet by mohlo poskytnout klíčový důkaz podporující teorii nestability disku. Přestože jsou pozorování protoplanet vzácná, vědci věří, že pokrok, zejména pozorování prostřednictvím teleskopů, jako je i ten Webbův, umožní jejich tvrzení potvrdit a také zpřesnit počítačové modely v probíhajícím výzkumu.

Historické zmínky o tvaru Země

V temném období středověku Kosmas napsal dvanáct knih, v nichž cituje církevní otce, kteří říkají, že Země je plochá. Křesťanská topografie universa striktně vyvrací všechny staré poznatky a tvrdí, že planeta Země je plochá.

Tehdy Theodosiovy a Justiniánovy kodexy postavily mimo zákon všechny odborné knihy a učitele, kteří přednášeli o tom, že Země je kulatá nebo že je pouze malou částečkou vesmíru, neboť by to degradovalo zásluhy Kristova spasitelského díla na úrovni uznávaného Univerza a došlo by tak na protiřečení proroků.

„O mnoho let později sám Karel Veliký nařídil vyrobit tři stříbrné stoly: jeden s plánem Říma, druhý s plánem Konstantinopole a třetí se zemí v podobě plochého disku,“ píše web Nová Akropolis.

Autor: Jan Votruba – NašeTéma. Zdroje: Nová Akropolis.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama