Ani s pojišťovnou nejsou kvalitní lázně zadarmo

Lázeňská péče má u nás velkou tradici. Zákonem je stanoven indikační seznam lázeňské péče, na jehož základě můžete jet do lázní buď na komplexní, nebo příspěvkovou péči. Ale ani ta komplexní není zadarmo.

Reklama

Jak se můžete dostat do lázní

Informace o lázeňské péči najdete například na webu Svazu léčebných lázní ČR, kde jsou popsány různé druhy lázeňských pobytů. Do lázní se u nás můžete dostat buď jako samoplátce, kdy si hradíte ubytování, stravu i zdravotní péči, nebo s příspěvkem pojišťovny. Podle závažnosti zdravotního stavu je ze zdravotního pojištění hrazena buď příspěvková, nebo komplexní lázeňská péče.

Při příspěvkové péči vaše zdravotní pojišťovna uhradí léčebnou část lázeňského pobytu, ale ubytování a stravování si hradíte sami. Ubytování a stravování není možné kdekoli, ale výhradně v registrovaném zdravotnickém zařízení. Takže i když máte v lázeňském městě třeba babičku, bydlet u ní a docházet jen na procedury nemůžete.

Komplexní péči vždy schvaluje revizní lékař pojišťovny na základě návrhu lékaře. Budete potřebovat také aktuální výsledky laboratorních testů a EKG, případně další dokumentaci v závislosti na indikační skupině. Na návrhu se také píše, kam vám lékař doporučuje odjet, a to obvykle několik lokalit, které jsou pro léčbu konkrétního pacienta vhodné. Pokud bude vaše zdravotní pojišťovna souhlasit, dostanete od ní informaci, že byl návrh schválen. Pak už se vám ozve konkrétní zdravotnické zařízení s termínem nástupu.

Ne vždy je to jednoduché

Pokud nemáte žádné požadavky na kvalitu ubytování a termín, odjedete tam, kam pojišťovna určí. Jenže pokud chcete do konkrétního sanatoria, může být obsazené. Proto je dobré si pobyt rezervovat ještě, než půjdete k lékaři. Někdy to s rezervací bylo bez problémů, jindy obvoláte 20 různých lázeňských domů, než seženete to, co potřebujete.

Problémem je jednolůžkový pokoj, což je podle pojišťoven nadstandard, takže je jich málo. Zbytečnost? Zkuste strávit měsíc v malém pokoji s někým, s kým si prostě nesednete. Můžete mít třeba odlišný vkus na výběr televizního programu, nebo i jiné každodenní návyky. Odpočinek se pak mění v několik týdnů stresu, takže si řada lidí radši připlatí, aby měli klid. Ale uspět nemusíte ani v případě, že jste ochotní být na dvoulůžkovém pokoji, ale chcete něco tak samozřejmého, jako je sprcha a WC přímo v pokoji. Zejména ve starších lázeňských budovách nejsou stále neobvyklé společné sprchy i toalety pro více pokojů.

Za co všechno budete platit, i když vám pojišťovna schválí komplexní péči

Pokud chcete lepší ubytování, než je pojišťovnou hrazený standard, připravte si minimálně několik set, u jednolůžkového pokoje klidně i více než tisíc korun za den. Například v Lázních Toušeň, což jsou malé slatinné lázně nedaleko Prahy, jsou bez doplatku k dispozici pouhé dva pokoje z celkových 42. Za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji kategorie A (vlastní sociální zařízení, televize, lednice, varná konvice a Wi-Fi připojení) zaplatíte mimo hlavní sezónu minimálně 545 Kč za noc. Ani bez sociálního zařízení to není o moc levnější. Za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji bez koupelny s televizí a Wi-Fi zaplatíte mimo sezónu 507 Kč za noc. Jednolůžkový pokoj s kompletním vybavením vás vyjde už na 1.145 Kč a v sezóně dokonce 1.445 Kč za noc.

Jinde to může být ještě víc. Například v hotelu Hvězda v Mariánských lázních se za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji doplácí 900 Kč, v jednolůžkovém 1.200 Kč za noc (obojí mimo sezónu). Vybavení všech pokojů je ale na důstojné úrovni (satelitní TV, Wi-Fi, lednička, telefon, koupelna na pokoji s fénem, županem a toaletními potřebami). Tento hotel má ale v ceně věci, za které se jinde doplácí, například bufetové stravování a diety, ale také vstup do hotelového bazénu.

Tam, kde budete mít pokoj bez doplatku nebo jen za pár set, si zase připlatíte za stravování. Pokud dodržujete dietu, ale nemáte ji předepsanou lékařem, zaplatíte v lázních Mánes v Karlových Varech 50 až 80 korun za jedno jídlo. Pokud si chcete vybírat, co si dáte, konkrétně bufetovou snídani a servírované jídlo k obědu a večeři, které si předem vyberete, platíte dalších 120 Kč denně.

A tím to nekončí, platí se za parkování, praní prádla, ubytování pejska, pokud ho vůbec povolují. U pokojů s nižším standardem se připlácí televize i lednička, vstup do bazénu či fitness centra apod. A ještě jsou tu lázeňské taxy, nejčastěji kolem 50 Kč/noc.

Lázně nejsou zadarmo

Takže i když máte nárok na lázeňskou péči po operaci nebo kvůli svému chronickému onemocnění, připravte si dost peněz. I s pomocí pojišťovny vás to vyjde na tisíce a s lepším ubytováním spíše na desítky tisíc korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama