Menopauza není jen problémem žen

Dámy, už jste někdy slyšely pohrdavé odsudky mužů na téma hysterek v přechodu? I když u žen dochází během menopauzy k dramatičtějšímu projevům, mužská menopauza také existuje. Podobné odsudky si, pánové, tedy nechte pro sebe.

Reklama

Menopauza u žen znamená, že skončil jejich menstruační cyklus, ať už z přirozených, nebo jiných důvodů. Nejběžnějším projevem jsou hormonální změny, které provázejí fyzické, ale i psychické změny. U mužů je to jinak. „Produkování testosteronu a jiných hormonů klesá u mužů průběžně mnoho let a není vždy jasný dopad,“ píše MayoClinic. Mluvíme tedy o snížené funkci pohlavních žláz či o věkem podmíněné nízké hladině testosteronu.

Jak poznat nízkou hladinu testosteronu

U mužů klesá hladina testosteronu až po 40. roce života v průměru o procento ročně. Většina mužů má ale i tak hladinu testosteronu v normě, pouze u 10-25 % z nich je považována za nízkou. Starší muži si toho vůbec nemusí všimnout. V případě zájmu si ji mohou nechat zkontrolovat krevním testem. Ten se ale rutinně neprovádí. Naprosto typické příznaky pro nízkou hladinu testosteronu nejsou. Stejně tak mohou souviset s vyšším věkem, užíváním léků nebo obezitou. Nejčastěji jde o neplodnost, sníženou sexuální aktivitu i touhu, problémy s erekcí, otoky prsou, snížení výšky, návaly horka, případně pocení.

Příznaky ale mohou být i psychické, například snížená sebedůvěra, motivace a energie, depresivní nálady nebo špatná koncentrace. Může se dostavit také zvýšená únava, spánkové poruchy, mírná, avšak nevysvětlitelná anémie, snížená síla a objem svalů, zvýšený obsah tělesného tuku. Odborníci doporučují testovat nízkou hladinu testosteronu jen u těch starších mužů, u nichž se zmíněné symptomy projevily. V případě, že první test potvrdí nízkou hladinu testosteronu, měl by se provést ještě jednou pro ověření výsledku.

Pokud se skutečně potvrdí nízká hladina testosteronu, doporučují odborníci vyšetření hypofýzy pro zjištění příčiny a vyloučení jiných hormonálních nedostatků.

Co s tím dělat?

Názory odborníků na léčbu se liší. Někteří ji doporučují jen u mužů u mužů se sexuální dysfunkcí, kteří chtějí své sexuální fungování zlepšit, jiní ji u všech mužů se symptomy nedostatku testosteronu a další dokonce i u mužů, kteří žádné příznaky nemají, ale test nízkou hladinu testosteronu prokázal.

Vždy je nutný lékařský dohled, protože i když se může dostavit zmírnění příznaků nedostatku testosteronu, přínos této léčby není zcela jasný a existují i možná nebezpečí, včetně zvýšení rizika srdečního infarktu a mrtvice a tvorby krevních sraženin. Rizikový může být i vliv na růst metastáz rakoviny. Jen lékař může určit, zda výhody testosteronové léčby převažují nad riziky vedlejších účinků.

A hlavně byste si měli uvědomit, že ženy jsou na tom ještě mnohem hůř a jejich tělo se mění mnohem výrazněji. Ať už menopauzou prochází žena, nebo muž, měli by mít oporu ve svých partnerech. Ne posměch, ale pochopení může pomoci tam, kde léky nefungují.

Autor: Nikola Strnadová, Mirka Nová – NašeTéma. Zdroj: MayoClinic

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama