Jak poznat, že vám partner neuteče? 6 znamení, která vás uklidní

Pokud jste se zamilovali do někoho nového, jistě si přejete, aby vztah vydržel. Ale jak si být jisti, že je partner stejně oddaný jako vy. Existuje několik způsobů, jak to zjistit. Manželský terapeut Christopher Vo představil 6 znamení, která ukazují, že je s vámi partner spokojený a neplánuje vzít nohy na ramena.

Reklama

První týdny randění s někým novým mohou být vzrušující, jelikož poznávání možného budoucího partnera často přinese do života ztracenou jiskru. Jakmile však začne být vztah vážný, objeví se ve vás dříve či později touha ujasnit si, jak na tom v současném vztahu jste. Můžete si také klást otázku, zda vůbec s dotyčným ve vztahu jste.

Manželský a rodinný terapeut Christopher Vo je toho názoru, že závazek není jednorázovým prohlášením, ale „vyvíjející se smlouvou“. Podle něj byste závazek měli brát jako smlouvu o vztahu, která vyžaduje neustálé obnovování a záměrné úsilí. Smlouva se také pravidelně přezkoumává, opravuje a potvrzuje, a tak by se mělo přistupovat i k závazku v rámci partnerství. Christopher Vo také upozorňuje, že komunikace je opravdu nezbytná, jakmile se s partnerem sobě vzájemně zavážete. Dodává ještě, že tato průběžná komunikace a nové definování společných cílů je to, co umožňuje, aby byl vztah odolný a prošel zkouškou času.

Pokud si nejste zcela jistí, že je vám váš partner naprosto oddaný, sestavili jsme seznam, který by měl pomoci s určením stavu vašeho vztahu. Tento seznam však nepoužívejte jako náhradu za skutečný rozhovor s osobou, se kterou chodíte.

Partner o vás mluví pozitivně

Lidé ve vztahu mají tendenci ukazovat své protějšky v tom nejlepším světle. Christopher Vo říká: „Partneři, kteří si sami sebe navzájem váží a jsou si oddáni, mají tendenci mluvit o svém partnerovi či partnerce pouze pozitivně. Nejde přitom jen o slova, která používají, ale také o obdiv a úctu, které jim rezonují v hlase. Tato pozitivita přesahuje rámec pouhých komplimentů a odráží hluboké ocenění a uznání kvalit toho druhého, i když zrovna není přítomen.“

Partner často používá slovo „MY“

Pokud se váš partner cítí být zavázán, často o sobě mluví v množném čísle. Když se oddaného člověka zeptáte, co dělal o víkendu, odpoví: „Byli jsme se psy na výletě,“ místo toho, aby řekl: „Byl jsem se psy na výletě.“ Slovo „MY“ znamená, že tvoříte společné partnerství. Christopher Vo vysvětluje, že to může být nejen vynikajícím znamením společných cílů a snů, ale může se jednat o mocný nástroj, když dojde na konflikt. Ten díky tomu vyřešíte společně.

Partner uspokojuje všechny vaše potřeby a vy ty jeho

Lidé si svého partnera vybírají podle toho, zda dokáže uspokojit jejich potřeby. „To přesahuje rámec základních úkolů či velkolepých gest,“ dodává Vo. Každý má jiné potřeby (někdo touží po každodenním sexu, jiný zase potřebuje určitou nezávislost), avšak pokud je partner schopen poznat, po čem toužíte, a zároveň vám to poskytne, pravděpodobně je vašemu vztahu velmi oddaný.

Vy a partner jste ve vztahu spokojeni

Jedním z nejsilnějších ukazatelů závazku ve vztahu je spokojenost. Podle Christophera partneři, kteří vyjadřují vysokou míru spokojenosti, vykazují hluboké citové pouto a pocit naplnění ve vztahu. O síle a oddanosti vypovídá spokojenost ve vztahu. Je to jednoduché. Pokud se partner cítí spokojeně, je více pravděpodobné, že se bude chtít zavázat k dlouhodobému vztahu.

Partner nemá zájem o jiné ženy

Lidé ve vážném vztahu nemají potřebu věnovat pozornost ostatním lidem. Čas od času si s největší pravděpodobností všimnou jiných atraktivních lidí, nemají však zájem o ně usilovat. „Ačkoli mohou vztahy existovat v mnoha podobách (ne všechny jsou monogamní), zdravý vztah by se měl snažit dodržovat stanovená pravidla v rámci partnerství,“ dodává Vo.

Partner se obětuje

„Vztahy a závazky vyžadují oběti. Tyto oběti mohou sahat od kompromisů v osobních preferencích až po přizpůsobení rutinních postupů nebo dokonce rozhodnutí, která mění život a upřednostňují blaho vztahu,“ vysvětluje Christopher Vo. „Ochota nezištně se přizpůsobit odráží hluboký závazek k vzájemnému štěstí a pohodě.“

Závazek není vždy závazkem

Jak všichni víme, vážný vztah vznikne, když se oba lidé dohodnou na jisté úrovni vzájemné oddanosti. I když se tato definice může zdát jednoduchá, doktorka Kelly Campbellová, profesorka psychologie na Kalifornské státní univerzitě v San Bernardinu, hovoří o tom, že slovo „závazek“ může pro každého znamenat úplně něco jiného, a právě proto je vhodné si o tom s partnerem či partnerkou pohovořit a toto slovo si definovat.

Spokojený pár
Spokojený pár (ilustrační foto). | Foto: Mary Markevič, Freepik

Doktorka Campbellová vysvětluje, že někdo například věří v otevřené vztahy a závazek tak pro něj znamená naprostou upřímnost ohledně sexuálních partnerů, nikoliv sexuální exkluzivitu. Pokud s tím však druhá osoba zcela nesouhlasí, měla by vztah v tomto bodě ukončit, jinak nebude spokojený ani jeden.

Chcete-li mít skutečně oddaný vztah, musíte spolu mluvit, i když je vám to nepříjemné. Doktorka Campbellová tvrdí, že je pochopitelné, když lidé neradi vedou tento typ diskuze. Být dospělým člověkem ale znamená, že dokážete diskutovat i o nepříjemných tématech jasně, přímo a otevřeně.

Zdroj: Brides

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama