Jak uvázat kravatu? Návod krok za krokem

Kravata, která je vždy přítomná v centru pozornosti módy, je nepostradatelnou součástí pánského oblečení a její bohatá historie přítomnosti ve světové módě trvá skoro 400 let. Jedním z prvních milovníků kravaty byl francouzský král Ludvík XIV. A jak uvázat kravatu? Přinášíme podrobný návod, jak krok za krokem uvázat kravatu.

Reklama

Kravata je dnes více než jen módní doplněk – je výrazem pánského osobního stylu. A i když se tvary, vzory a materiály kravat v průběhu času mění, jejich role při vytváření dojmu a vyjádření osobního stylu zůstává nezměněna.

Ať už se jedná o formální událost, obchodní jednání nebo každodenní nošení, kravata je nepostradatelným módním doplňkem, který dodává eleganci a sofistikovanost každého muže. Ale pro mnohé může být vázání kravaty výzvou. V tomto článku vám ukážeme, jak uvázat kravatu krok za krokem a dosáhnout bezchybného vzhledu.

Jednoduché zavazování kravaty

Použití zrcadla pomáhá při vázání kravaty. Zrcadlo pomáhá při správném zavázání kravaty a v něm snadno uvidíte, jaká by byla správná délka kravaty, aby se dobře hodila ke košili, kterou máme na sobě.

Toto jsou nejběžnější způsoby, jak uvázat kravatu:

Obyčejný uzel (jednoduchý)

Pro jednoduché uvázání kravaty do běžného uzlu je důležité vědět, že doba vázání kravaty na začátku je asi deset minut, aby byla kravata správně, úhledně a pevně uvázána. Jednoduchý uzel je skutečnou klasikou, která se hodí k většině kravat a téměř ke všem límečkům. K uvázání kravaty do běžného uzlu je třeba provést následující kroky:

  1. Košile by měla být zapnutá po celé délce a kravata by měla být umístěna přes límec. Širší část kravaty by měla být dvakrát delší než tenčí část kravaty a také by měla být v dominantní ruce toho, kdo kravatu váže. Pozor byste si měli dát také na to, aby se spodní část kravaty dotýkala buď horní části kalhot, nebo přezky opasku.
  2. Širší část kravaty se přijme a omotá kolem tenčí části kravaty zepředu dozadu, což odpovídá poloze o něco níže, než je krk osoby, která kravatu váže.
  3. Širší část kravaty se převleče přes nově vytvořený uzel.
  4. Širší konec kravaty se stáhne špičkou nahoru a protáhne se uzlem, zatímco tenčí část kravaty se zároveň přidrží.
  5. Tenčí a širší konec se zatáhne, aby se uzel utáhl.
  6. Nakonec se tenčí část kravaty přijme nedominantní rukou, zatímco uzel se přijme dominantní rukou a přitáhne se ke krku tak, aby byla kravata zcela uvázána a řádně utažena.

Windsorský uzel na zavazování kravaty

Windsorský uzel na zavazování kravaty je nejčastější volbou pro formální a elegantní příležitosti a existuje jednoduchý Windsorský uzel a dvojitý Windsorský uzel.

Jednoduchý Windsorský uzel

Jednoduchý Windsorský uzel je skvělou volbou pro košile s otevřeným límečkem a většinou jej používají vyšší muži a muži střední výšky. Postupujte podle našich podrobných pokynů pro vázání jednoho Windsoru:

  1. Širší část kravaty je posunuta na pravou stranu a měla by být delší o třetinu užší části kravaty.
  2. Širší konec kravaty se vytáhne špičkou nahoru.
  3. Širší část kravaty obepíná užší část kravaty zezadu dopředu.
  4. Zepředu se ještě jednou omotá přes úzkou část kravaty a poté dozadu.
  5. Širší konec kravaty se vytáhne špičkou nahoru.
  6. Širší konec kravaty se protáhne uzlem, zatímco drží užší část kravaty.

Dvojitý Windsorský uzel

Dvojitý Windsorský uzel je vhodný pro muže středního vzrůstu. Pokud po normálním uvázání kravata zůstává stále příliš dlouhá, měli byste vyzkoušet tento způsob uvázání a kroky, které je třeba udělat pro uvázání kravaty dvojitým Windsorem, jsou:

  1. Širší část kravaty je umístěna na pravé straně tak, aby byla o třetinu delší než tenčí část kravaty.
  2. Širší konec kravaty se vytáhne špičkou nahoru.
  3. Širší část kravaty se omotá kolem uzlu ve směru nahoru a zpět, poté se vrátí z pravé strany dopředu a dolů.
  4. Nakonec se vpředu kravata ještě jednou převleče přes tenčí část kravaty a poté se převrátí zpět.

Barva kravaty

Na závěr vám přinášíme mini manuál o symbolice barvy kravaty. Vzhledem k tomu, že každá akce má svá pravidla a normy, může výběr barvy kravaty výrazně přispět k tomu, jak nás budou ostatní lidé vnímat, tedy barva kravaty je součástí neverbální komunikace, kterou se bez řečí prezentujeme. Toto jsou nejběžnější barvy kravat a každá z nich má jiný význam a symboliku.

Červené kravaty

Červená představuje vášeň, sílu a moc a červené kravaty většinou nosí vůdci a státníci.

Modré kravaty

Modrá barva je velmi uklidňující, proto se doporučuje v případech, kdy by mohlo dojít ke konverzaci s drsnými tóny.

Černé kravaty

Černá barva kravaty symbolizuje přísnost a formálnost a nosí se většinou při vážnějších příležitostech.

Hnědé kravaty

Hnědá barva symbolizuje realitu a vyrovnanost, a proto jsou lidé, kteří nosí hnědou kravatu, vnímáni jako spolehliví.

Zelené kravaty

Zelená barva představuje obnovu a rozvoj a doporučuje se lidem, kteří posilují své znalosti nebo dovednosti.

Žluté kravaty

Žlutá barva symbolizuje pozitivitu a radost ze života, takže žluté kravaty většinou nosí lidé, kteří vyzařují teplo a pozitivitu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama