Vůně skořice, hřebíčku, badyánu a medu k Vánocům neodmyslitelně patří. Připravte si lahodné perníčky podle rodinného receptu Hanky Smětákové, které se rozplývají na jazyku a jsou měkké hned po upečení. Těsto provoní váš domov a jejich chuť vám připomene dětství strávené u babičky.
Perníčky neodmyslitelně patří na český vánoční stůl
Jen málokteré cukroví v nás dokáže vyvolat tak hřejivé vzpomínky na dětství jako právě sladké medové perníčky. V českých domácnostech se pečou již po staletí a pro mnoho z nás jsou symbolem té pravé sváteční atmosféry. V mnoha rodinách je navíc pečení perníčků oblíbenou tradicí, u které se sejde celá rodina.
Perníčky lidé znali již ve starověkém Egyptě
Ačkoliv by se mohlo zdát, že jsou s námi perníčky teprve krátce, opak je pravdou. Podle Wikipedie první zmínky o pečivu, které bylo slazeno medem a ochuceno kořeněnou směsí, pocházejí již ze starověkého Egypta, Řecka a Říma.
V Evropě se perníčky zpočátku pekly především v klášterech, až postupem času se rozšířily do profesionálních cechů a později i do běžných rodin. V České republice pak nejstarší zmínka o perníku pochází z roku 1335, přičemž se uvádí, že se tento druh cukroví prodával o vánočních svátcích v Turnově.
Zajímavostí pak je, že se perníčky dříve pekly hlavně z žitné mouky. Až později se začala přidávat pšeničná mouka. Také použité koření se v průběhu let měnilo a historicky se perník dochucoval například pepřem, který mu dodával typickou štiplavou chuť. Kvůli špatné dostupnosti některých druhů koření býval perník zpočátku velmi drahý a pro většinu běžných obyvatel nedostupný. Dostupnější se u nás stal až v průběhu 18. století.
Jaké koření nesmí v perníčcích chybět
Chuť perníčků utváří především použité koření. V supermarketech jsou nyní k dostání již připravené směsi, případně si můžete vlastní směs vytvořit i sami. Chybět by v ní jednoznačně neměla skořice, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek, badyán, případně i kardamom.
Pokud si směs koření uděláte sami doma v hmoždíři, může být chuť i vůně intenzivnější a ještě více tak připomínat právě perníčky našich babiček a prababiček. Aroma se totiž uvolní čerstvě.
Recept na vánoční perníčky
Recepty na perníčky se často rozlišují podle toho, zda výsledné perníčky potřebují několik týdnů na změknutí, nebo zda jsou měkké již po upečení. Tento recept sází na druhou variantu. To znamená, že si na výsledku pochutnáte prakticky okamžitě.
Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce holandského kakaa (není nutné, ale perníčkům dodá krásně tmavou barvu)
- 2 vejce
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 75 g změklého másla
- 4 lžíce medu
Postup přípravy
- V míse nejprve smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a perníkové koření.
- Ve druhé míse promíchejte změklé máslo s medem, aby se obě ingredience dobře propojily.
- Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do hladké pěny a postupně do nich zašlehávejte máslo s medem.
- Následně mokré i suché ingredience spojte. Suché ingredience přidávejte po lžících do vaječné pěny.
- Uhněťte hladké těsto a dejte jej odležet do lednice (minimálně na 30 minut, já si často těsto připravuji i den dopředu).
- Odleželé těsto rozdělte na polovinu. Každou z nich vyválejte na pomoučeném válu na tenký plát silný zhruba 3 mm.
- Z těsta vykrajujte libovolné tvary, které přenášejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Perníčky pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova (podle velikosti to trvá asi 10 minut, ale troubu hlídejte).
- Pokud máte rádi lesklé perníčky, po vytažení z trouby je ještě horké potřete rozšlehaným vejcem. Poté je nechte vychladnout.
Jak na bílkovou polevu
Pokud máte rádi nazdobené perníčky nebo třeba jen chcete získat kreativní aktivitu pro děti, můžete se pustit do jejich zdobení. Na polevu budete potřebovat:
- 1 bílek
- Zhruba 170 g moučkového cukru
- 1 lžičku bramborového škrobu
- Pár kapek citronové šťávy
- Špetku soli
Bílky vyšlehejte s cukrem, přidejte škrob, sůl i citronovou šťávu. Množství cukru přizpůsobte konkrétní velikosti bílku. Pokud bude poleva příliš hustá, můžete ji zředit citronovou šťávou. Pokud bude naopak příliš tekutá, přidejte cukr. Polevou následně naplňte cukrářský sáček s tenkou zdobicí špičkou a pusťte se do tvoření.
Zdroj: autorský text a rodinná kuchařky Hany Smětákové
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na tiramisu kuličky bez pečení