Zkuste letos na vánoční stůl přinést něco neobvyklého. Italské panettone může skvěle nahradit tradiční českou vánočku nebo posloužit jako zajímavý dezert v adventním čase. Překvapí vás svou nadýchanou strukturou, chutí kandovaného ovoce a máslovou vůní.
Panettone se v Itálii tradičně podává na Vánoce
Tak jako my máme na Vánoce vánočku, Italové si toto kouzelné období nedokážou představit bez dezertu jménem panettone. Zdejší obyvatelé si jej tradičně dopřávají na konci štědrovečerní večeře. Kromě toho jej italské rodiny servírují také na první a druhý svátek vánoční a jedná se o jejich symbol svátečního stolování.
Pokud si chcete toto pečivo zkusit upéct i vy sami, je zapotřebí dávka trpělivosti. V tomto receptu totiž nelze nic uspěchat. Právě dlouhé kynutí je základním předpokladem pro dosažení úspěchu. Italové tradičně používají mouku Manitoba, která se vyrábí z měkké pšenice z odrůd s vysokým obsahem lepku. Díky tomu je panettone krásně nadýchané. Pokud ji ale neseženete, dá se použít i klasická hladká pšeničná mouka.
Panettone se zrodilo v italském Miláně
Dezert panettone má bezpochyby zajímavou a bohatou historii. Massimo Lanari z webu La Cucina Italiana popisuje, že panettone dle legendy vzniklo v italském Miláně na konci 15. století. Zdejší kuchař prý na Štědrý den nešťastnou náhodou spálil dezert připravovaný na hostinu.
Kuchyňský pomocník Toni se rozhodl obětovat svůj kousek kvásku, který si schovával na vlastní vánoční hostinu. Opakovaně jej zpracoval s moukou, vejci, cukrem, rozinkami a kandovaným ovocem, až získal měkké, bohatě vykynuté těsto. Rod Sforzů si výsledek natolik oblíbil, že jej nazvali pan de Toni, z čehož následně vznikl název panettone.
Panettone vs. pandoro: v čem se liší?
Hlavní italské dezerty, které jsou spojeny s vánočními svátky, jsou panettone a pandoro. Ačkoliv je mohou mnozí zaměňovat, ve skutečnosti se liší použitými ingrediencemi, postupem i chutí.
Panettone má kořeny v Miláně, kdežto pandoro pochází z Verony. Pandoro může svou chutí připomínat briošku nebo máslový koláč. Právě máslo zde tvoří hlavní chuťový profil. Panettone má díky kandovanému ovoci svěží chuť i pestrou strukturu.
Recept na tradiční italské panettone
Italské panettone může být skvělou volbou pro ty, kteří si nechtějí lámat hlavu s pletením klasické vánočky. Toto sladké pečivo výborně chutná samo o sobě, případně jej můžete ozvláštnit oblíbenou marmeládou nebo klidně medem. Z níže uvedeného množství ingrediencí vznikne zhruba 1kg panettone.
Ingredience na první těsto
- 400 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 120 g cukru
- 140 ml vody
- 5 žloutků
- 100 g másla
Ingredience na druhé těsto
- 100 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 100 g cukru
- 80 ml vody
- 5 žloutků
- 30 g medu
- 150 g másla
- Špetka soli
- Kůra z jednoho citronu a jednoho pomeranče
- Kandované ovoce (80 g citronu, 80 g pomeranče, hrst rozinek)
Postup přípravy
- S přípravou panettone začněte ideálně den předtím, než jej chcete péct. Nejprve si připravíme první těsto. Smíchejte mouku s cukrem, droždím a vodou a hněťte kuchyňským robotem zhruba 5 minut.
- Poté nechte chvíli odpočinout a přidejte žloutky. Postupně zapracovávejte i změklé máslo. Těsto hněťte do hladka a nechte jej kynout na teplém místě asi 15 hodin.
- Následující den si připravíme druhé těsto. Smícháme hladkou mouku s cukrem, droždím, vodou, žloutky a medem. Přidáme první těsto z předchozího dne a vše dobře promícháme. Poté po kouskách zapracujeme změklé máslo.
- Na závěr do těsta přidáme kandované ovoce a kůru z pomeranče a citronu.
- Z těsta vytvarujte kouli a vložte do vysoké formy na panettone. Nechte opět kynout zhruba čtyři až šest hodin. Poté můžete na vrchu udělat nožem křížek a vložit do něj kousek másla.
- Po uplynutí této doby pečte panettone v troubě při 180 °C asi 40 minut (zkontrolujte špejlí).
- Jakmile panettone vytáhnete z trouby, začne ztrácet svou výšku. Italové jej proto po upečení obracejí hlavou dolů pomocí dvou špejlí, které křížem prostrčí spodem formy a následně pečivo zavěsí (například do většího hrnce). Díky tomu nespadne.
Dezert nechte dobře vychladnout a podávejte.
Zdroj: autorský text a rodinný receptář Hany Smětákové
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na citronové cukroví s kapkou luxusu a šlechtickou historií