Vybavte se na podzimní období plné chřipek a nachlazení. Korejské kimchi vás překvapí svou příjemně svěží chutí. Připravit si jej můžete i doma z několika základních ingrediencí. Skvěle chutná jen tak samotné nebo jako součást různých jídel, říká autorka receptu, redaktorka Hana Smětáková.
Jaký je rozdíl mezi kimchi a českým kysaným zelím
Zatímco v České republice do běžného jídelníčku neodmyslitelně patří kysané zelí, v Koreji a dalších asijských zemích dávají přednost kimchi. Oba pokrmy přitom spojuje fakt, že se jedná o fermentované potraviny. U tohoto faktu však podobnost končí. Suroviny a postup přípravy jsou totiž u obou pochoutek odlišné.
Kysané zelí se u nás tradičně připravuje z bílého zelí a soli. Přidává se kmín a cibule, nicméně základ receptu je velmi jednoduchý. Z hlediska chuťového profilu je české zelí čistě kyselé a osvěžující.
Oproti tomu korejské kimchi se připravuje z pekingského zelí. Do směsi se pak často přidává ředkev, jarní cibulka, zázvor, česnek, rybí omáčka nebo chilli pro dosažení pikantní chuti (pokud ale ostrou chuť nemáte rádi, lze je bez problémů vynechat). Chuť je slanější, lehce pikantní, kyselá a komplexní.
Jaké benefity má korejské kimchi na zdraví
Fermentovaná zelenina má řadu pozitivních účinků na zdraví. Tímto tématem se zabývala například studie zkoumající zdravotní benefity kimchi, kysaného zelí a dalších fermentovaných potravin vyrobených z druhů brukvovitých rostlin.
Ačkoliv její autoři upozorňují, že množství klinických studií je stále omezené, hlavní závěry zmiňují, že konzumace fermentovaných zelovin tohoto rodu může zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku. Dále pak může docházet ke zlepšení střevní mikroflóry, podporovat hubnutí a pozitivně ovlivňovat různé metabolické parametry.
Zařazení fermentované zeleniny do stravy tak může být praktickým způsobem, jak podpořit celkové zdraví organismu.
Proč je právě na podzim ideální čas pro přípravu kimchi
Jedním z hlavních důvodů, proč se právě na podzim pustit do přípravy kimchi, je sezónnost surovin. Právě teď v supermarketech můžete najít pekingské zelí, bílou ředkev i čerstvý česnek. Fermentovaná zelenina je pak skvělým zdrojem vitaminů a prospěšných látek, které oceníte nejen v zimních měsících plných chřipek a nachlazení. Před zimou tak posílíte střevní mikroflóru.
V zimě máme přirozeně omezenější dostupnost k čerstvé zelenině. Kimchi však tento nedostatek dokáže eliminovat. Skvěle se hodí k různým pokrmům, ale pochutnáte si na něm i jen tak. V Evropě si kimchi salát oblíbili i gurmáni.
Recept na tradiční korejské kimchi, které zraje 7 dní
Receptů na korejské kimchi existuje celá řada. Tento základní postup je ověřený a můžete z něj skvěle vycházet. Pro ozvláštnění lze pak experimentovat třeba přidáním mrkve, pórku, uzené papriky a podobně. Záleží na tom, co máte rádi.
Ingredience
- 1 středně velká hlávka čínského zelí
- Mořskou sůl (na 1 kg zelí použijte zhruba 25 g soli)
- 5 stroužků česneku
- 1 čajová lžička najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce rybí omáčky
- 230 g bílé ředkve (známá též jako ředkev daikon), alternativou mohou být klasické ředkvičky, ty jsou ale pálivější a aromatičtější
- 4 středně velké jarní cibulky
- Chilli prášek (nemusí být)
- Voda
Postup přípravy
Ze všeho nejdříve si připravte zelí, ze kterého odříznete prostřední ztvrdlý košťál. Následně zelné listy nakrájejte na zhruba 4 cm široké proužky.
Zelí vložte do dostatečně velké mísy a posypte solí. Vše promíchejte a přidejte vodu v takovém množství, aby bylo zelí mírně ponořené. Následně na zelí v míse položte například talíř nebo poklici, zatěžkejte a nechte zhruba jednu až dvě hodiny odstát.
Po této době zelí dvakrát až třikrát propláchněte studenou vodou a důkladně sceďte. Ideální je, když jej necháte odkapat v cedníku alespoň 20 minut, aby z něj vytekla veškerá přebytečná voda.
V mezičase si můžete připravit kořenící pastu. Do misky dejte prolisovaný česnek, zázvor, cukr, rybí omáčku a trochu vody. Smíchejte. Výsledná konzistence by měla připomínat pastu (s vodou to proto nepřehánějte). Pokud chcete, aby bylo kimchi pálivé, můžete nyní přidat chilli prášek (množství přizpůsobte svým preferencím).
Následně smíchejte zelí s kořenící pastou, přidejte nastrouhanou bílou ředkev a najemno nakrájenou jarní cibulku. Vše důkladně promíchejte. Ideální je pracovat rukama, aby se koření dostalo ke každému kousku zelí. Pokud jste přidali chilli, doporučuji používat rukavice.
Kimchi následně napěchujte do sklenice. Uvnitř nádoby jej jemně přitlačte, aby se uvolnil nálev a pokryl zeleninu navrchu. Sklenici dobře uzavřete.
Každý den proces fermentace kontrolujte. Při té příležitosti sklenici otevřete a čistou rukou zelí opět trochu zatlačte směrem dolů, aby bylo neustále ponořené v nálevu. V průběhu zrání můžete kimchi ochutnat a jakmile získá požadovanou chuť, přesunete jej do lednice. Mně nejvíce chutná zhruba sedmý den fermentování.
zdroj: autorský text
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svatomartinské rohlíčky hotové raz dva: Chuť jako od babičky, navíc bez kynutí