REKLAMA

Vědci vyvíjejí brambory budoucnosti, které by mohly odolat vlnám veder

Extrémní vedra a sucha ohrožují zásoby potravin po celém světě. Vědci ale přicházejí s nadějí v podobě geneticky modifikovaných brambor, které si s horkem hravě poradí.

REKLAMA

Zatímco se svět potýká s dopady klimatických změn, vědci z University of Illinois a University of Essex intenzivně pracují na vývoji „superbrambor“, které by mohly zajistit dostatek potravin i v budoucnosti poznamenané extrémními výkyvy počasí.

V polních pokusech v americkém státě Illinois dosáhly geneticky modifikované brambory až o 30 % vyšší výnosnost v porovnání s běžnými bramborami, a to i při vystavení vysokým teplotám.

Tajemství odolnosti spočívá v úpravě procesu fotorespirace. Vědci do rostlin vložili dva geny – glcD z bakterie Escherichia coli a rca ze sinice Synechococcus elongatus PCC 7942. Tyto geny zlepšují účinnost fotosyntézy a umožňují rostlině lépe hospodařit s energií za vysokých teplot. Modifikace byla provedena pomocí Agrobacterium tumefaciens, běžně používané metody pro genetickou transformaci rostlin.

„Musíme produkovat plodiny, které vydrží častější a intenzivnější vlny veder, pokud chceme uspokojit potravinové potřeby obyvatel v regionech, které jsou nejvíce ohroženy snížením výnosů v důsledku globálního oteplování,“ vysvětluje Katherine Meacham-Hensold, vedoucí výzkumného týmu. „30procentní nárůst hmoty hlíz pozorovaný v našich testech demonstruje zlepšení v procesu fotosyntézy umožňující plodiny připravené na klima.“

REKLAMA

Výsledky studie publikované v časopise Global Change Biology jsou velmi slibné, ale nezodpovídají všechny otázky. Vědci například sledovali pouze hmotnost hlíz, nikoliv jejich velikost, chuť či nutriční hodnoty. Dále je třeba provést další testování v různých podmínkách a potvrdit tak odolnost a výnosnost v globálním měřítku.

Zatímco vědci oslavují průlom v boji proti hladomoru, ozývají se i kritické hlasy. Obavy panují zejména z potenciálních rizik genetické modifikace, jako je alergenita či negativní vliv na životní prostředí.

Otázkou také zůstává, zda budou tyto „superbrambory“ dostupné i pro chudé země, které jsou klimatickými změnami postiženy nejvíce.

Vědci nyní plánují pokračovat ve výzkumu a zaměřit se na další aspekty, jako je odolnost vůči škůdcům a chorobám. Doufají, že se jim podaří vyvinout brambory, které budou skutečně připravené na výzvy budoucnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Recept na cheesecake ze tří ingrediencí

Máte chuť na sladké, ale nechce se vám trávit hodiny v kuchyni? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na...

UEFA: Albánie a Srbsko budou hostit mistrovství Evropy ve fotbale hráčů...

Albánie a Srbsko se v roce 2027 stanou dějištěm fotbalového šampionátu evropských hráčů do 21 let. Rozhodl...

Lékárníci varují před výzvou na TikToku: Děti soutěží v pojídání paracetamolu

Sociální síť TikTok se stala platformou pro další nebezpečnou výzvu. Tentokrát jsou na síti nabádáni děti k...

Já jsem to Nagano, jak to říct, projebal, svěřil se Tomáš...

Herec Tomáš Matonoha se v talkshow 7 pádů Honzy Dědka rozpovídal o svém nejnáročnějším sexuálním zážitku, který...

Škoda Superb Sportline: Dravec v červené

Nová Škoda Superb Sportline ukazuje, že i limuzína může být pořádný dravec! Snížený podvozek, sportovní design a...

Konec rozbitých silnic na dohled? Samoopravný asfalt je blíže realitě

Co kdyby se naše silnice dokázaly samy zregenerovat? Zatímco ve sci-fi filmech se to samoopravami jen hemží,...

Konopí má negativní účinky na mozek a paměť

Nová studie odhalila znepokojivou souvislost mezi nadměrnou konzumací konopí a zhoršenou pamětí. Výzkum, který zahrnoval více než...

Šperkařství a zpracování šperků: Umění a technologie

Šperkařství je tradiční řemeslo, které spojuje umění, design a techniku. V dnešní době existuje řada inovativních metod...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA