Vědci plánují do roku 2028 oživit mamuty a vypustit je do Pleistocénního parku v Rusku

Vědci z texaské společnosti Colossal Biosciences plánují do roku 2028 oživení mamutů srstnatých. Mamutí hybridy by měly být vypuštěny do Pleistocénního parku v Rusku.

Reklama

Věda opět boří hranice toho, co bylo dříve považováno za nemožné. Texaská biotechnologická společnost Colossal Biosciences oznámila na svém webu, že se pustila do ambiciózního projektu, který by mohl znamenat znovuzrození vyhynulého druhu – mamuta srstnatého. Ačkoliv se myšlenka na návrat pravěkého zvířete může zdát spíše jako námět pro pokračování Jurského parku, vědci tvrdí, že již v tomto desetiletí by se tento sen mohl stát realitou.

Oživení mamutů podporuje i Paris Hilton

Colossal Biosciences věří ve svůj projekt natolik, že si stanovila termín pro prvního „nového mamuta“ do konce roku 2028. S podporou celebrit, například Paris Hilton, a sponzorskými příspěvky ve výši 235 milionů dolarů společnost usilovně pracuje na genetické rekonstrukci mamutů pomocí technologie úpravy genů. „Stanovili jsme si termín pro našeho prvního mamuta na konec roku 2028 a v současnosti jsme na dobré cestě,“ řekl generální ředitel společnosti Ben Lamm v rozhovoru pro britský deník Daily Mail.

Klonování pro vědce určitě nebude jednoduché. Jejich práce je daleko složitější. Spojením mamutích genů s indickým slonem, geneticky nejbližším druhem, chtějí vytvořit hybridní zvíře.

Plánují to udělat tak, že použijí kmenové buňky slonů indických, kterým hrozí vyhynutí a vytvoří embryo. „Snažíme se geny mamuta a slona indického spojit,“ vysvětluje Lamm. Tento postup přitom může trvat i několik let – například samotná březost mamutí samice by podle předpokladů mohla trvat 22 měsíců.

Nebezpečný experiment?

Kontroverzní plán má i své kritiky. Zatímco Lamm a jeho tým vidí v návratu mamutů potenciál pro zlepšení životního prostředí, někteří odborníci z vědecké obce varují před nebezpečným experimentem. „De-extinkce je vědecká pohádka. Snahy o oživení mamutů srstnatých staví spíše na mediální pozornosti pro vědce než na seriózní vědě,“ řekl už v roce 2022 pro portál The Sydney Morning Herald Jeremy Austin, evoluční biolog působící v oblasti starověké DNA.

Podle představitelů společnosti Colossal by návrat mamutů mohl přinést i reálné výhody pro ekosystém. „Mohl by pomoci zvrátit rychlé oteplování klimatu – a co je ještě důležitější, mohl by chránit arktický permafrost,“ uvádí společnost na svém webu.

Jurský park realitou?

Zda se jednou skutečně dočkáme toho, že po Zemi budou znovu kráčet mamuti, zůstává otázkou. Nicméně technologický pokrok a odhodlání vědců ukazují, že oživení vyhynulých druhů zvířat již nemusí být pouhou utopií. Možná se v budoucnu stane Jurský park skutečností.

„Bude chodit jako mamut srstnatý, vypadat jako mamut, vydávat zvuky jako mamut, ale hlavně bude schopen obývat stejný ekosystém, který po vyhynutí mamutů osiřel,“ uvádí společnost na svém webu.

Přestože vědci neplánují vytvořit turistickou atrakci, zamýšlejí ale vypustit mamuty do prostoru s rozlohou přibližně 160 čtverečních kilometrů, podobného Jurskému parku – do Pleistocénního parku. Tato oblast se nachází v Rusku u osady Čerskij ve východní Sibiři, která je pojmenována podle geologického období pleistocénu.

Vědci nezůstanou jen u mamutů. Dalším kandidátem na oživení je nosorožec srstnatý, příbuzný kriticky ohroženého nosorožce sumaterského.

Mamuti žili i v Evropě

Mamuti srstnatí žili v pravěku, konkrétně během období pleistocénu, které začalo přibližně před 2,6 miliony let a skončilo asi před 11 700 lety. Mamuti srstnatí se vyskytovali na rozsáhlých územích Evropy, Asie a Severní Ameriky. Poslední populace těchto mamutů, zaznamenaná například na Wrangelově ostrově, přežila ještě do doby kolem 2000 př. n. l., tedy dlouho po konci doby ledové, v rané fázi naší civilizace.

Oživení dávno vyhynulých

Zamyšlení autora článku: „Pokud by se vědcům podařilo přivést na svět dávno vyhynulé mamuty, myslí si někdo vážně, že by jim politici dali zelenou? Nicméně člověka už z dob dávných silně přitahují lidové příběhy plné zázraků, jako například vzkříšení Ježíše Krista. Oživení zvířat z dob dávných by, pokud by bylo správně koncipováno a provedeno, mohlo přinést nové povědomí o vymírání a ochraně životního prostředí.“

Autor: Jan Brož. Zdroje: Colossal.com, DailyMail.com, TheIntercept.com

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama