Vladimir Putin se v Mongolsku setkal se šamany, žádal duchovní radu ohledně jaderných zbraní

Vladimir Putin navštívil Mongolsko, kde se setkal se šamany a požádal je o duchovní radu ohledně jaderných zbraní. Konzultace se šamany nejsou v politických kruzích nic nového.

Reklama

Ruský diktátor Vladimir Putin nedávno podnikl cestu do Mongolska, kde se setkal se šamany, což vzbudilo pozornost nejen médií, ale i odborníků na duchovní praktiky a geopolitiku. Jak uvedl populární americký magazín Newsweek, Putin žádal šamany o požehnání k použití jaderných zbraní, což vyvolává spekulace ohledně jeho psychického stavu a stability jeho rozhodnutí.

O tom, že ruský diktátor navštívil šamany, psal i ruský politolog a někdejší Putinův poradce Abbas Galjamov. „Kromě toho, že Putin dostal požehnání k použití jaderných zbraní, zajímal se také o otázku své vlastní dlouhověkosti,“ napsal Galjamov na síti Telegram.

Ruský nezávislý novinář Michail Zygar ve svém článku pro německý deník Spiegel zmiňuje, že Putinovy konzultace s duchovními a mystiky nejsou ničím novým. Zdá se, že jeho zájem o mystiku a duchovní podporu při rozhodování má hlubší kořeny v ruské politické historii. Podle Zygarových zdrojů z Kremlu se Putin často obrací na duchovní vůdce v době zásadních rozhodnutí.

Šamanismus je starodávná duchovní praxe, která má v Mongolsku a Rusku hluboké kořeny. Mongolští šamani jsou považováni za prostředníky mezi světem lidí a duchů, jejichž úkolem je chránit a poskytovat rady. V minulosti mongolští vládcové, včetně legendárního Čingischána, věřili v sílu šamanů a často se na ně obraceli pro duchovní vedení během vojenských tažení.

Vliv duchovních poradců na politické lídry však není omezen pouze na Asii. I v minulosti existují příklady politických vůdců, kteří se spoléhali na okultní praktiky. Napoleon Bonaparte byl známý svým zájmem o astrologii, zatímco bývalý americký prezident Ronald Reagan konzultoval astrologické mapy při plánování důležitých událostí. Putinova vazba na šamany tedy zapadá do širšího kontextu politických vůdců, kteří hledají duchovní rady, zejména v časech krize.

Putinova návštěva Mongolska a jeho konzultace se šamany má symbolický význam. Mongolsko má nejen historické kořeny šamanismu, ale i geografickou blízkost k Rusku, což může být vnímáno jako snaha ruského prezidenta navázat na starobylé duchovní tradice.

Podle magazínu Newsweek je zřejmé, že Putin hledal více než jen požehnání pro jaderné zbraně. Po návratu do Moskvy se údajně cítil „spokojený“, jak potvrdil politolog Abbás Galliamov na Telegramu, který zmínil i Putinův zájem o otázky reinkarnace.

V této souvislosti se tak nabízí otázka, zda Putinovo duchovní spojení se šamany může ovlivnit jeho politická rozhodnutí nejen ve vztahu k válkou zmítané Ukrajině, ale i k budoucnosti Ruska jako celku. Můžeme jen spekulovat, že tyto duchovní praktiky mu mohou poskytnout určité sebevědomí a jistotu v jeho strategii, což může být klíčové ve vyhrocených časech války.

Putinova šamanská setkání nejsou vůbec ojedinělá. Bývalý ruský ministr obrany Sergej Šojgu, který pochází z Tuvy – oblasti známé svými šamanskými tradicemi – se rovněž účastnil podobných rituálů. „Společně se zúčastnili šamanských obřadů, které měli poskytnout duchovní ochranu a vedení. Tento zájem o mystiku a nadpřirozené síly se v posledních letech rozšířil i mezi ruskou elitou, která pravidelně vyhledává rady duchovních poradců,“ uvedl magazín Newsweek.

Ruská společnost je fascinována mystikou a okultními silami, což odráží hlubokou kulturní tradici propojení politiky a duchovna. V minulosti měli carové své duchovní rádce, například Rasputina, který byl znám svou schopností ovlivňovat důležitá rozhodnutí carské rodiny. Dnešní doba s sebou nese nový zájem o podobné praktiky, které mohou být vnímány jako alternativní způsoby řešení složitých problémů, jako jsou geopolitické konflikty nebo zdravotní a psychické krize.

Zatímco někteří vnímají Putinův zájem o šamanské rituály jako snahu o duchovní posílení, jiní ho kritizují jako znak slabosti. Otázkou zůstává, zda šamanské požehnání může skutečně ovlivnit Putinovo rozhodování, zejména v otázkách jaderných zbraní. Skepticky by se dalo spekulovat, že by Putin mohl trpět psychickými problémy, což by vysvětlovalo jeho rostoucí zájem o mystiku a duchovní podporu.

Jedno je však jisté: Putinovy duchovní praktiky a konzultace se šamany poukazují na silné propojení mezi politikou a spiritualitou v moderním Rusku. Jaké dopady to bude mít na válku na Ukrajině, světovou politiku a budoucnost Ruska, zůstává otázkou, kterou budoucnost teprve zodpoví.

Jeho kontroverzní krok nejenže vzbuzuje otázky o Putinově mentálním stavu, ale také otevírá širší debatu o roli mystiky v moderní politice. Ať už v Putin v Mongolsku hledal duchovní podporu pro použití jaderných zbraní nebo odpovědi na otázky reinkarnace, jedno je jisté – Diktátorův vztah k duchovním praktikám přináší nový pohled na to, jak mohou šamani ovlivnit geopolitiku 21. století.

Autorský text: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama