Kam na letní romantický víkend aneb V hlavní roli Marseille a letenky od 530 korun

Chystáte se na romantický víkend do zahraničí a nevíte kam? Redaktorka Eva Klein navštívila Marseille a přináší tipy na toto kouzelné město. Objevte krásy Marseille, od historických památek po nádherné pláže. Letenku z Prahy pořídíte již od 530 korun.

Reklama

Pokud už víte, že letos určitě chcete jet na letní romantický víkend do zahraničí, ale zatím nemáte ponětí, kam by to mělo být, mohou vám následující řádky ulehčit výběr. Redaktorka Eva Klein navštívila Marseille a přináší podrobnosti z tamního pobytu.

Marseille, druhé největší město Francie a jedno z nejstarších evropských sídel, se nachází na krásném pobřeží Středozemního moře. Je to ideální místo pro víkendový útěk, kombinace bohaté historie, kulturní rozmanitosti, vynikající francouzské kuchyně a ohromujících přírodních krás.

Pro ty, kteří přijíždějí z Prahy, je nejjednodušší způsob, jak se dostat do Marseille, s leteckou společností RyanAir, která nabízí několik letů týdně. Ceny jsou neuvěřitelně nízké, od 530 Kč za jeden směr, v závislosti na čase, což činí tento víkendový výlet mimořádně atraktivním.

Proč právě Marseille?

Kdysi známé město svou kriminalitou a nejistotou, v poslední době toto jedno z nejnebezpečnějších měst ve Středomoří prochází procesem gentrifikace a stává se stále oblíbenější turistickou destinací.

Když přijedete do Marseille, rychle si všimnete, jak se toto město pyšní autentickou atmosférou a pulzujícím duchem. Je známé svou bohatou historií sahající až do starověkého Řecka a jeho historické jádro, Le Panier, svědčí o staletích změn a vlivu různých kultur. Pokud do Marseille vyrazíte, projděte se úzkými uličkami plnými barevných domů a objevte skrytá náměstí, umělecké galerie a okouzlující kavárny.

Jedna z prvních věcí, kterou musíte navštívit, je Vieux-Port, starý přístav, který je srdcem Marseille. Zde si můžete užít procházku po nábřeží, pozorovat lodě vplouvající a opouštějící přístav nebo prostě jen tak relaxovat u kávy v jedné z mnoha kaváren s výhledem na moře. Jste-li milovníky mořských plodů, nenechte si ujít příležitost ochutnat čerstvě ulovené delikatesy nabízené na rybím trhu v přístavu.

Marseille je také známá svými velkolepými plážemi, které nabízejí dokonalý únik z městského života. Pláž Prado, která se táhne několik kilometrů podél pobřeží, je ideální pro rodiny a milovníky vodních sportů. Plage des Catalans je blíže centru města a je oblíbená u místních i turistů pro svou písečnou pláž a živou atmosféru. Pokud hledáte něco trochu klidnějšího a přirozenějšího, navštivte Calanque de Sormiou, velkolepou zátoku obklopenou strmými útesy a křišťálově čistým mořem.

Cenově může být Marseille o něco dražší než mnohé španělské, chorvatské nebo italské destinace. Káva s mlékem stojí v průměru mezi 2 a 4 eury, zatímco za jídlo v restauraci utratíte mezi 10 a 30 eury na osobu. V centru města ale najdete ubytování za přijatelné ceny s mnoha možnostmi, od 40 eur pro dvě osoby na noc. Doporučuje se rezervovat ubytování předem přes Airbnb, zejména během turistické sezóny.

Co vidět, kde jíst?

Veřejná doprava v Marseille je vynikající a spolehlivá, což umožňuje snadno prozkoumat město. Metro, tramvaje a autobusy pokrývají všechny klíčové části města a denní jízdenky jsou k dispozici za rozumné ceny (jedna cesta stojí 1,7 eura). Využít můžete i kola, která si můžete půjčit na mnoha místech po celém městě.

Marseille je město, které se pyšní svou kulturní rozmanitostí díky své bohaté historii imigrace. To je patrné zejména ve čtvrtích, jako je Noailles a Le Panier, kde cítíte směs severoafrických, arabských, tureckých a středomořských vlivů. Tato rozmanitost se odráží i v gastronomické nabídce města. Vychutnat si můžete opravdu autentická arabská jídla v restauracích, jako je Le Souk, kde můžete ochutnat tradiční kuskus. Turecké restaurace nabízejí vynikající kebab, zatímco středomořské restaurace podávají čerstvé ryby, olivy a skvostná místní vína.

Jedna zajímavá věc na Marseille je, že je domovem nejstaršího majáku ve Středomoří, známého jako Phare de Sainte Marie. Tento historický maják, postavený v roce 1855, se nachází u vjezdu do přístavu a sloužil jako klíčový navigační bod pro lodě vplouvající do přístavu Marseille a vyplouvající z něj. Kromě důležité funkční role je maják také architektonickým skvostem, který přitahuje mnoho návštěvníků díky svému elegantnímu designu a historickému významu.

Pokud jste příznivci umění a kultury, navštivte Muzeum evropských a středomořských civilizací (MuCEM), které se nachází u vjezdu do přístavu. Toto moderní muzeum poskytuje fascinující pohled do historie a kultury středomořské pánve prostřednictvím inovativních výstav a interaktivních expozic. Nedaleko se nachází Fort Saint-Jean, historická pevnost s nádherným výhledem na město a moře.

Marseille také nabízí mnoho outdoorových aktivit. Na pěší túru se můžete vydat do národního parku Calanques, který se rozkládá podél pobřeží mezi Marseille a Cassis. Tento park nabízí četné stezky, které vedou dramatickou krajinou a nabízejí nádherný výhled na moře a skryté zátoky. Pokud jste příznivci vodních sportů, vyzkoušejte plachtění, potápění nebo jízdu na kajaku v průzračných vodách Středozemního moře.

Noční život v Marseille

Pro milovníky nočního života nabízí Marseille širokou škálu možností, od barevných barů a nočních klubů po uvolněné vinné bary a elegantní koktejlové bary. Navštivte ulice na levé straně přístavu, jako je Rue Saint-Saëns a Honoré d’Estienne d’Orves, kde najdete mnoho barů, klubů a restaurací otevřených dlouho do noci.

Nenechte si ujít příležitost navštívit baziliku Notre-Dame de la Garde, která se tyčí nad městem a nabízí panoramatický výhled na Marseille. Tento ikonický kostel, známý jako „Bonne Mère“, je symbolem města a oblíbeným místem návštěvníků a poutníků. Ke kostelu se dostanete pěšky (asi 30 minut chůze do kopce) nebo můžete jet turistickým vláčkem, který vás doveze až ke kostelu a zpět.

Marseille je město, které nabízí něco pro každého, ať už jste milovníky historie, kultury, přírody nebo si jen vychutnáte dobré jídlo a pití u moře. Svou bohatou nabídkou aktivit a atrakcí je to destinace, která si vás získá na první pohled a zanechá ve vás chuť se vracet.

Bez ohledu na vaše zájmy slibuje víkend v Marseille nezapomenutelný zážitek plný dobrodružství, relaxace a zábavy. Peněženku tento víkend určitě nezruinuje.

Autorský text: Eva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama