Na noční obloze můžeme sledovat Jelení měsíc, v srpnu pak Jeseterův měsíc

Každý měsíc přináší na oblohu své vlastní specifické kouzlo, ale červenec je obzvlášť výjimečný. Dnes v noci máme možnost sledovat fascinující nebeský úkaz zvaný Jelení měsíc. Úplněk, který pojmenovali severoameričtí indiáni, je nejen ohromující, ale také plný historického a kulturního významu.

Reklama

Jelení měsíc se objevuje v polovině léta a je pojmenován po jelení zvěři, které v této době začíná růst nové paroží. Pro indiánské kmeny byl právě červenec spojen s růstem a obnovou, což je spojeno s přírodou, i jejich duchovním a kulturním životem. Pozorování Jeleního měsíce bylo pro ně příležitostí k reflexi a oslavě nového cyklu.

„Jelení měsíc bude viditelný po dobu tří dnů až do pondělní. Nejintenzivněji bude zářit právě dnes v 6:17 hod. ráno východního času (tedy krátce po poledni českého času, pozn. red.),“ píše NASA na svém webu.

Pro moderní pozorovatele je tento úplněk především úchvatnou noční podívanou. Měsíc, který v červenci často dosahuje své plné fáze, je obzvlášť jasný a velký. Jeho záře intenzivně osvětluje naší planetu a vytváří tak magickou atmosféru, která láká lidi vyjít ven a nasát krásu noční oblohy.

Historie Jeleního měsíce

Jméno Jelení měsíc pochází od algonkinských kmenů, které sledovaly cykly přírody a přizpůsobovaly svůj životní styl těmto změnám. Červenec byl pro ně měsícem, kdy jelenům začínali růst nové paroží, což symbolizovalo obnovu a nový začátek. Tento přirozený cyklus měl pro indiány hluboký symbolický význam a byl propojen s jejich mýty a příběhy.

Pro indiánské kmeny nebylo pozorování měsíce pouze praktickou činností, ale mělo i duchovní rozměr. Měsíc byl často považován za posla bohů a jeho fáze ovlivňovaly rituály a slavnosti. Jelení měsíc byl časem, kdy se slavily dary země, a indiáni se scházeli, aby si vyměňovali příběhy a zkušenosti.

Úplněk pojmenovaný Jelení měsíc získal své jméno od indiánů ze Severní Ameriky. „Do povědomí širší veřejnosti se tento název zapsal ve 30. letech 20. století díky popularizaci v Almanachu farmářů v Maine,“ připomíná historii CBS News.

Jak pozorovat Jelení měsíc

Nejlepší pozorování kouzelného úplňku je z míst, která nejsou zasažena světelným smogem. Vydejte se nejlépe mimo město, do přírody nebo na venkov, kde budete mít nejlepší výhled na oblohu.

I když je možné obdivovat měsíc pouhým okem, dalekohled poskytne detailnější pohled na jeho povrch a krátery. Můžete si také všimnout jemných odstínů a textur, které byste jinak neviděli.

Letní noční obloha není jen o měsíci. Zatímco budete sledovat Jelení měsíc, můžete pozorovat také hvězdy, planety a případně i meteorické roje.

Jeseterův měsíc již v srpnu

Letos v srpnu se můžeme těšit na fascinující nebeský úkaz známý jako Jeseterův měsíc. Podle portálu Almanac.com půjde o první superměsíc v letošním roce, což znamená, že bude vypadat jasnější a větší než běžné úplňky. Jeseterův úplněk nastává, když se měsíc nachází nejblíže Zemi ve své eliptické dráze, což má za následek jeho impozantní velikost na noční obloze.

Jeseterův měsíc, který svého vrcholu dosáhne 19. srpna, je skvělou příležitostí pro všechny milovníky astronomie a přírody. Jasnější a větší měsíc nejen oslní svou velikostí, ale také poskytne ideální podmínky pro noční fotografování.

Takže si nezapomeňte letní superúplňky poznamenat do svého kalendáře a vyhlédnout si ideální místo pro pozorování Měsíce, který slibuje nezapomenutelný a pro někoho i letní romantický zážitek.

Autor: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama