Dnes proletí blízko Země gigantický asteroid: Průlet bude možné sledovat na noční obloze

Dnes večer se k Zemi přiblíží jeden z největších asteroidů. Asteroid 2011 UL21, s průměrem okolo 2310 metrů, by mohl významně ovlivnit klima a život, pokud by dopadl na Zemi. Evropská vesmírná agentura (ESA) ho považuje za potenciálně nebezpečný. Průlet bude podle odborníků možné dokonce sledovat dalekohledem.

Reklama

Asteroid s označením 2011 UL21 patří svou velikostí do kategorie tzv. „planetárních zabijáků“. Důvodem tohoto označení jsou předpokládané ničivé následky v případě dopadu asteroidu na naši planetu. Odborníci takto označují asteroidy, které se přibližují k Zemi na vzdálenost 7,4 milionu kilometrů a mají průměr alespoň 140 metrů.

K Zemi se přiblíží na vzdálenost více než osmi milionů kilometrů. Podle portálu Live Science proletí kolem naší planety rychlostí přibližně 93 tisíc kilometrů za hodinu, což jej vzhledem k této blízkosti činí podle vědců právě tím potenciálně nebezpečným.

Tento obří asteroid bude ve čtvrtek viditelný po 22. hodině večer. Proletí souhvězdími Hydry, Panny a Vah. Průlet bude možné sledovat i online na YouTube kanále The Virtual Telescope.

Asteroid obíhá kolem Slunce jednou za tři roky, ve vzdálenosti 1,3násobku průměrné vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem. Podle simulací laboratoře NASA se však 27. června přiblíží k Zemi na nejmenší vzdálenost za posledních 110 let. Odborníci předpokládají, že asteroid bude na severní polokouli nejjasněji viditelný mezi 28. a 29. červnem. Vědci očekávají, že bude výrazně ozářený a bude ho možné dobře pozorovat pomocí dalekohledu.

Asteroidy jako 2011 UL21 přinášejí vědcům jedinečnou příležitost ke studiu těchto vesmírných těles a jejich chování. Právě takové průlety kolem Země jsou důležitými okamžiky pro sběr dat, která mohou pomoci lépe porozumět složení a dráze asteroidů. Tato data mohou být klíčová pro budoucí vesmírné mise zaměřené na zkoumání asteroidů, případně jejich odklonění v případě, že by skutečně hrozil kolizí s naší planetou.

Díky pokročilým technologiím můžeme dnes asteroid nejen sledovat, ale i analyzovat jeho povrch a složení pomocí různých metod, včetně spektrální analýzy, která vědcům poskytuje informace o minerálním složení tělesa.

Dalším fascinujícím aspektem průletu asteroidů, jako je 2011 UL21, je jejich potenciál stát se zdrojem surovin pro budoucí vesmírné mise. Asteroidy obsahují mnoho cenných kovů, jako je železo, nikl nebo dokonce vzácné kovy, které jsou na Zemi velmi drahé. Těžařské společnosti a vesmírné agentury již zkoumají možnosti těžby těchto surovin přímo ve vesmíru, což by mohlo výrazně snížit náklady na vesmírné mise a otevřít nové možnosti pro kolonizaci vesmíru.

Kromě toho mohou asteroidy obsahovat i vodu, což by mohlo být klíčové pro udržitelné vesmírné cestování a pobyt na Měsíci nebo Marsu. Průlet 2011 UL21 tedy není jen potencionální hrozbou, ale i příležitostí pro vědecký pokrok a budoucí vesmírné průzkumy.

Autor: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama