USA úspěšně otestovaly mezikontinentální balistickou raketu Minuteman III

Vzhledem k tomu, že Rusko hrozí 3. světovou válkou, rozhodly se USA pro sérii testů mezikontinentálních balistických raket. Tímto krokem byl Rusku vyslán jasný globální vzkaz amerických jaderných sil. Raketa Minuteman III je schopna nést několik jaderných hlavic. V budoucnu je nahradí rakety Sentinel, které jsou schopné zasáhnout jakýkoli cíl na světě během 30 minut od startu.

Reklama

Ve snaze čelit rostoucím hrozbám z Číny a Ruska otestovala v úterý americká armáda mezikontinentální balistickou raketu Minuteman III, oznámilo Globální úderné velitelství letectva USA na svém webu.

Test mezikontinentální balistické rakety Minuteman III

Video: US Space Force

Mezikontinentální balistická střela (ICBM) Minuteman III byla odpálena v úterý z letecké základny Vandenberg v Kalifornii. Uletěla přibližně 6 400 kilometrů rychlostí přesahující 24 tisíc kilometrů za hodinu, než se zřítila do moře nedaleko atolu Kwajalein u Marshallových ostrovů.

Americký plukovník Bryan Titus, zástupce velitele Delta 30, zdůraznil význam tohoto testu. „Tento test znamená začátek mimořádného týdne pro naše obranné síly na letecké základně Vandenberg, se dvěma testovacími starty plánovanými z West Range. Testy jsou nesmírně důležité nejen pro obranu našeho národa, ale slouží také jako klíčový moment při předvádění výjimečných schopností a odbornosti našeho oddaného týmu,“ uvedl Titus.

Raketa prokázala připravenost amerických jaderných sil s cílem posílit důvěru v americké jaderné odstrašující prostředky.

Americký jaderný arzenál zahrnuje dva typy mezikontinentálních balistických raket: pozemní Minuteman III a balistické střely odpalované z ponorek. V letech 1963 až 1987 byla používána raketa Titan. Z důvodů nasazení modernějších systému byla již ale vyřazena z provozu.

Do roku 2029 budou rakety Minuteman III nahrazeny modernějšími mezikontinentálními balistickými raketami LGM-35A Sentinel. Zbraňový systém Sentinel je nákladově efektivnější možností pro udržení bezpečné a efektivní pozemní části jaderné triády. Podle amerického letectva by mohly být v provozu až do roku 2075. Nový typ raket nahradí mezikontinentální typ 400 Minuteman III, který je v současnosti umístěn ve Wyomingu, Montaně a Severní Dakotě.

„Rakety typu LGM-35A Sentinel jsou schopné zasáhnout jakýkoli cíl na světě za pouhých 30 minut po startu,“ zdůrazňuje Air Force Technology.

Úterní test byl prvním ze dvou testů naplánovaných na tento týden. Další test americká armáda naplánovala na tento čtvrtek. Americká letecká základna Vandenberg hostí 576. testovací letku amerického letectva, jedinou americkou specializovanou raketovou testovací letku mezikontinentálních balistických střel v USA.

Ačkoli americké letectvo v prohlášení tvrdí, že testy jsou rutinní, aktivace testů následuje po nedávném napětí, které zahrnovalo varování bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva před jadernou katastrofou, která souvisí s rozhodnutím amerického prezidenta Joe Bidena zrušit omezení ukrajinského používání amerických zbraní proti Rusku.

Americké a filipínské námořní pěchoty zároveň provádějí společná cvičení poblíž Tchaj-wanu a připravují se na potenciální konflikty s Čínou.

I když jsou podle americké armády tyto testy rutinní, zajišťují, že schopnosti americké armády zůstanou na úrovni a připraveny reagovat v čase na všechny globální hrozby.

Autor: Jana Mitalová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama